Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Coastal Family Home

Coastal Family Home

Architect
Georgina Wilson Architect
Project Year
2019
Category
Private Houses
Murray Fredericks
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersJames Hardie
TapwareAstra Walker
LightingAstro Lighting Limited
Pendant LightsDUOMO
ManufacturersGosford Quarries
FurnitureJardan

Product Spec Sheet
Manufacturers
Tapware
Pendant Lights
by DUOMO
Manufacturers
Furniture
by Jardan

Coastal Family Home

Georgina Wilson Architect as Architects

The brief:

Owners Damien and Belinda Wilde wanted to create a relaxed oasis where they could both entertain and escape, but with three school-aged sons practicality was also a priority. The architect's solution was to create a series of terraces and rooms that can be used for socialising or retreat. This resort-like configuration means teenagers can throw a pool party while Mum reads a book and Dad has a beer with a friend, all within their own spaces. "We never feel like we're living on top of each other," says Belinda.

 

Significant changes to the home:

- A small series of rooms set back from the view was transformed into an open-plan kitchen, living and dining area that makes the most of the harbour aspect and is flooded with natural light.
- The original entrance was awkward, messy and featured a series of nonsensical ramps; this was streamlined to create a clear path for visitors.
- A new storey was added comprising a master bedroom, study and bathroom.
- A frameless glass pool fence replaced an old-fashioned one that blocked the harbour view.

 

Thoughtful details:

- The architect designed a custom banquette beneath a picture-frame window in the open-plan dining room so the family can enjoy meals with a view year-round, no matter the weather.
- An entrance vestibule with elegant storage cabinets hides the clutter of shoes and bags.
- A frameless corner window in the bedroom gives an uninterrupted vista across the water from the upper level.
- White baton fencing around the perimeter is used as a design feature to tie separate elements of the build together.
- Recycled timber was used in the internal ceiling and outdoor vergola - the natural wood grounds the white colour scheme and adds texture.

 

Credits + overview

Architect: Georgina Wilson Architect @gwarchitect

Builder: Mike Smit Constructions 

Joiner: Northern Kitchens @northernkitchens

Stylist: Claire Delmar @clairedelmar

Photographer: Murray Fredericks @murray_fredericks_photography

Original structure: Mid-20th century bungalow

Renovation (alterations and additions) completed: Dec 2019

Bedrooms: 4 (+ rumpus + study)

Bathrooms: 3 + powder room

Additional: Oversized pool was added during the 1970s

This story is available in multiple languages
Project Credits
MORETON MANOR
next project

MORETON MANOR

Private Houses
36 Wellington Street, Bondi, NSW, Australia - Build completed in 2018
View Project