Community Centre for People with Disabilities

Community Centre for People with Disabilities

Architect
Golany Architects
Location
Holon, Israel
Project Year
2018
Category
Community Centres
Amit Gosher
Product Spec Sheet

ElementBrand
Laminate sheets, for internal doors and furnitureEGGER Wood-based materials
Laminate sheets, for internal doors and furnitureARPA INDUSTRIALE S.p.A.
International® Intumescent paint for steel, for steel columnsAkzoNobel
Bateig Azul stone for façade claddingBateig
Aluminum doors and windows and curtain windowsExtal
Interior granite porcelain floor tiles and glazed tilesLasselsberger Ceramics

Product Spec Sheet
Laminate sheets, for internal doors and furniture
Laminate sheets, for internal doors and furniture
International® Intumescent paint for steel, for steel columns
Bateig Azul stone for façade cladding
by Bateig
Aluminum doors and windows and curtain windows
by Extal
Interior granite porcelain floor tiles and glazed tiles

Community Centre for People with Disabilities

Golany Architects as Architects

The building that was designed by Tel-Aviv based Golany Architects serves people who experience disabilities. Therefore, providing accessibility was essential and indispensable. Accordingly, strict measures were employed, in order to cater for people with special needs, including wheelchair users.

 

Inclusive design approach was implemented, so as to create an environment suiting all. It was important to make sure that the accessibility provision would not result in an unattractive, stigmatizing, remedial environment that announces people's disability, but rather, to create a setting where everyone would feel comfortable and equal.

 

Colors were used to facilitate legibility and orientation. They serve as markers to assist, also those who cope with visual impairment, to find their way and remain oriented; plus, colours serve as means to create a cheerful, lively atmosphere and stimulating positive emotions.

 

All the materials were chosen to suit the required frequent cleaning, and the accidental impact of wheelchairs. Their hues were chosen to comply with the required colour contrast.

  

The building serves as a day care centre for 40 individuals with disabilities over the age of 21. Most activities are held in the activity rooms, each serving a group of 8. In addition, the building consists of dining room, physiotherapy and other therapy rooms, meeting spaces and outdoor areas.

 

The connection to the outdoors has been an important consideration, as many of the users are not independently able to experience the outdoors. The north front elevation allows wide views of the street, thereby granting a sense of involvement in the local street life. While the rear south elevation with large shaded openings toward the garden, open to outdoor activity areas. 

 

The front elevation is dominated by curtain windows and steel columns to match and blend in the new office buildings that are designed in this evolving urban area. The inclusive design approach that guided all the design decisions, is also presented in the way the building introduces itself to the public.

 

Material Used :

1. Bateig - Bateig Azul stone , for façade cladding

2. Akzonobel - International® Intumescent paint for steel, for steel columns

3. Lasselsberger Ceramics - Interior granite porcelain floor tiles and glazed tiles

4. Arpa - Laminate sheets, for internal doors and furniture

5. Egger - Laminate sheets, for internal doors and furniture

6. Extal - Aluminum doors and windows and curtain windows

Project team
142 South Street
next project

142 South Street

Private Houses
142 South Street, Lewes, East Sussex, United Kingdom - Build completed in 2015
View Project