DV Offices

DV Offices

Architect
KAL A
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Javier Bravo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersJung HQ
ManufacturersURSA
ManufacturersArcomobel
ManufacturersCicogres
ManufacturersLegrand

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Jung HQ
Manufacturers
by URSA
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Legrand

DV Offices

KAL A as Architects

During the first decade of 21st century and before the 2008 economic crisis, Madrid suburban areas were highly developed, and their residential capability were exploited to its maximum allowance. A strict urbanistic regulation forced new constructions to consider a percentage of ground floors to have only and exclusively commercial or office purposes, despite there was no interest or commercial activity at that time. Many commercial spaces located within residential blocks were never put in use and remained almost abandoned for more than a decade.

photo_credit Javier Bravo
Javier Bravo

DV Offices is a project that aims to activate the existing urban layer with a hybrid program mostly dedicated to office equipment but providing a neutral configuration that allows the space to be transformed in the future. The initial state of the project used to be two 400m2 units abandoned for more than a decade that needed to be divided in 16 units for freelancers and small companies.  To provide privacy and to avoid the common urban level frictions, a double layer facade acts like a visual filter regulating the outside climate conditions and providing the existing buildings with a unitary appearance. 

photo_credit Javier Bravo
Javier Bravo

Considering these units part of two residential blocks, there was need to provide a solution that respects the existing, being the original structure a rational scheme to divide them, using a 1 meter module to organize the façade and parallel partitions that enclose the 16 units aligned to the existing pillars. 

photo_credit Javier Bravo
Javier Bravo

The perforated steel plate of the main façade interacts with nature nearby. The shadow of the trees is huge in spring and summer when they are blooming and full of leaves. Meanwhile in winter, the shadow is sharp and thin allowing the sun to pass through to the offices main space. 

photo_credit Javier Bravo
Javier Bravo

Being a project that was developed after 2020, the client insisted on preserving a space related to the outside to establish a relationship not only visual but physical as well. Building’s street levels usually don’t have a transition to the exterior, the border is defined by the entrance. That is why the double façade is displayed along a transitional space that could be used as a terrace or space in-between.

photo_credit Javier Bravo
Javier Bravo

A full refurbishment was done during almost a year in order to isolate and link all the facilities and installations to the existing structure. Bathroom and a small kitchen were provided to allow flexibility and a more comfortable environment and workflow. New program and passive climate solutions structure the whole project, while it is integrated in the existing context.

Read story in Español

Project Credits
Architects
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More