Eden House

Eden House

Architect
Everyday Design
Location
Mississauga, Ontario, Canada
Project Year
2011
Category
Private Houses
Chris Shepherd
Product Spec Sheet

ElementBrand
Sink - ScolaDuravit
FaucetAquabrass
ManufacturersArtemide
Paint - Designer's White CC-20Benjamin Moore
SuppliersNostalgicWood
SuppliersUnderwater Maple flooring

Product Spec Sheet
Sink - Scola
by Duravit
Faucet
Manufacturers
Paint - Designer's White CC-20
Suppliers

Eden House

Everyday Design as Architects

When they first approached us, our clients had owned their house for 30 years. They were committed to their house, their neighbourhood and their lifestyle but also desperately needed more room and a better living space. They wanted to maintain the charming proportions of their bungalow rather than build a large addition like many of their neighbours had done. The original second floor above the garage was 550 square feet, had a seven foot high flat ceiling and was divided into four tiny rooms. One of these rooms had the best view in the house, overlooking the backyard, but was being used as a storage closet. 

 

We conceived the addition as a container for the start and end of the clients` day. Rebuilding the entire second floor from scratch freed us from the constraints of the previous design and allowed us to make a strong distinction between the addition and the more traditional first floor. The new stairs, hidden behind two small doors in the dining room, allow the clients to keep this refuge completely separate from other aspects of daily living.  We begin our projects by defining a general concept that guides us aesthetically and functionally. In the case of the EdenHouse, we saw the second floor bedroom suite as a place to escape to, much like a tree house, far from the everyday routine. As such, the project quickly became an exercise of opposites, setting the upstairs apart from the rest of the house: exterior cladding (wood vs brick), windows (black frames, vs white), interior finishes (white walls vs cream, maple floor vs oak)

 

A large bay window with built in seating cantilevers over the garden, which the owners enjoy when they wake up in the morning or retire to their loft in the evening to relax. By arranging small windows at different heights across the front face of the addition, we created a series of portraits of their suburban neighborhood while maintaining a sense of privacy and intimacy. The windows on either side of the bed are set to the clients' head heights, while a window on the floor frames a portion of lawn that can be seen from the couch. 

 

By opening up the room and maximizing the storage we created a clutter free and inviting living space. We pitched the roof from six feet at the front and back walls to ten feet in the middle of the room. This allowed us to assemble a variety of programs and moods into one space, making the room feel spacious and airy while maintaining a sense of intimacy where needed: in the bedroom, the reading nook and the bathroom.

 

Material Used:

1.  Artemide - Lighting

2. Benjamin Moore – Paint - Designer's White CC-20.  

3. Duravit – Sink - Scola

4. Aquabrass - faucet

5. Underwater Maple flooring - http://www.historicwoods.com

6. Reclaimed Barn Board cladding - http://nostalgicwood.com/

7. Marble Hexagon Tile – Classic White – The Tile Store

Share or Add Eden House to your Collections
Project Credits
La Barquière
next project

La Barquière

Apartments and Housing
Marseille, France - Build completed in 2016
View Project