Eneco headquarter Rotterdam

Eneco headquarter Rotterdam

Location
Rotterdam, Netherlands
Project Year
2012
Category
Offices
Stories By
HofmanDujardin

Studio Rublek

M+N Projecten
Matthijs van Roon
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Aluminium Windows and DoorsReynaers AluminiumCS 68, CS 77
ManufacturersArper SPAMasai, Catifa 46, Catifa 53
ManufacturersM+N ProjectenREVOLUTION® "glare control fabrics made from plants"
Lighting designerAxolight
Carpet POODLE1400OBJECT CARPET GmbH
ManufacturersMoooi

Product Spec Sheet
Aluminium Windows and Doors
Manufacturers
Lighting designer
Carpet POODLE1400
Manufacturers
by Moooi

Eneco headquarter Rotterdam

HofmanDujardin as Interior Architects

The heart of the building is the Central atrium, which is surrounded by a light-filled meeting centre with a reception space, meeting rooms, working areas, informal meeting areas, lounges, a restaurant, a service desk and an auditorium. The firm has provided with the interior design services; the working and meeting areas are designed to be energetic islands floating on an otherwise calm, light-white terrazzo floor.


More from the interior architect:


The creative Amsterdam firm Hofman Dujardin Architects, in collaboration with Fokkema&Partners, has played a leading role in helping sustainable energy company Eneco to practise what it preaches. They have designed the interiors for Eneco’s headquarters building in Rotterdam, which has undergone a revolution to create the perfect working environment, complete with solar power, natural light and oxygen from internal vegetation, echoing Eneco’s vision of sustainability. Eneco’s new building is also the perfect example of how clever and efficient office design can offer employees the possibility to work flexibly in a dynamic, open, sustainable and healthy environment.


The 14-floor, 25,000m2 office has been operational since April, with employees enjoying what must be one of the best workspaces in Europe. The heart of the building is a central atrium surrounded by a light-filled meeting centre with a reception space, meeting rooms, working areas, informal meeting areas, lounges, a restaurant, a service desk and an auditorium. Sun collectors on the south façade and on the roof track the sun throughout the day, absorbing the maximum amount of solar energy.


The working and meeting areas are designed to be energetic islands floating on an otherwise calm, light-white terrazzo floor. Some islands are open spaces and others enclosed for privacy but they are all executed with vibrant colours and materials. Those on the ground floor are red, purple and orange, while those on the first floor are in different shades of verdant green (meeting rooms) and blue (working spaces). Employees are drawn to these colourful islands across the white floor and ‘land’ on them to undertake work and hold discussions. The diversity of colour and materials on the work islands are not only lively and inviting but they give the different spaces specific identities and atmospheres that enable people to orientate themselves better in the office.


When arriving in the entrance hall, visitors are escorted by receptionists to one of the three Corian reception desks, making them feel they are arriving in a five-star hotel rather than an office building. This innovative piece of interior design reflects a new concept for hospitality that suits Eneco’s genuine generosity and focus on people.


From the entrance, employees and visitors have a clear view of the centrally placed espresso bar – this is another island but one designed not so much with colour but with relaxing blonde oak floors and tables, making a warm and inviting destination. From there, they can gaze up through the light-filled atrium and around the ground floor, orienting themselves. Also from here they can take one of the three dramatic and inviting staircases to the first floor.


The ground floor meeting island has lush and vibr ant red, purple, beige and orange carpets, equally colourful chairs and, as a calming contrast, subtle oak tables. To boost the design diversity further still, the beige carpets are furnished with white tables and chairs, and the entire experience is enhanced by lighting designed by Studio Rublek which brings out the rich hues and textures of the space.


Also on the ground floor is the restaurant. With a dark ceiling, a dark terrazzo floor and dark Corian benches, the only bright colour in this space is the food itself. Diners can watch the chefs creating delicious lunches and salads. For those who prefer a window seat for their lunch, there are clusters white tables and chairs on a bright white terrazzo floor adjacent to the black core of the restaurant. The brilliant whiteness reflects the maximum amount of daylight, making the restaurant full of natural light. Employees can reach the first floor via any of the three new dramatic, sweeping staircases in the atrium. In fact, the clever interior design of the building and the generous nature of the staircases encourages people to climb them and burn off a calorie or two rather than going for the lazier option of the elevator.


The openness of the first floor keeps employees in touch with the airy central atrium and the buzzing espresso bar down below. The meeting centre on this floor is designed with a variety of green tones that grace the lounges, informal meeting areas, transparent meeting rooms and working areas. Staircases extensions reach a service area that boasts a Corian reception desk, a library area and a reading table. Crossing once more the staircase extensions, but still on the first floor, employees reach an open space with blue and turquoise islands with more lounges and working areas, and with small meeting rooms with experimental furniture such as Moooi sofas, Arper bar stools and ottomans, and Vitra Tipton rocking chairs. Behind these meeting rooms lies the auditorium, designed with deliberately dark tones to create a tranquil and intimate space for presentations.


The creative and economical interior design of the new Eneco headquarters satisfies two of the company’s key principles: sustainability and the wellbeing of employees. At least 2,100 employees who used to work in six different locations have been brought together to work in this one amazing building, reducing travel between old offices and the carbon footprint. Due to the 0.7 flex factor, it is calculated that the 2,100 employees are never present in the one office at one time, due to sickness, work travel or holidays, so only 1,500 working desks are provided to serve the flexible daily workforce, making the building highly efficient.


Those employees who need to travel locally on business use the suite of electric cars available in the garage under the building and to further reduce the footprint, the materials used by Hofman Dujardin Architects are of a high and durable quality ensuring the long-term use of the furniture, and all upholstery for the chairs and several walls carries an eco-label. Clear signs throughout the building leave employees in no doubt that garbage is collected separately for recycling and efficient disposal, and the sparkling lighting by Studio Rublek uses energysaving LED lightbulbs throughout the building, saving a large amount of energy.


The wellbeing of the employee is centred on the new building being inspiring, spacious, diverse and light. Not only are employees encouraged to stay fit by climbing stairs, they are also tempted to cycle to work by the installation of a suite of state-of-the-art showers.


The design gives employees a wide choice of places to work and meet, which means a flexible working environment without being fixed to one working desk. This reduces the monotony of the office environment and maximises creativity and the potential for innovative thinking. There is a large diversity in working environments, from standard working desks to cubicles, concentration rooms (where one person can work in silence), work-benches for individual work, and teamtables, meeting rooms and informal meeting areas for collective productivity. The floors are designed so there is a balance between the open and the closed, the private and the public and the quiet and the dynamic. Each employee can select an atmosphere that suits his or her work activity.


And, on top of everything else, there’s more oxygen to breathe to keep employees healthy and alert, courtesy of the fact that the green plant walls on the outside actually make their way inside at the third floor, bringing the natural world into the built world.

Eneco Headquarter

Studio Rublek as Interior Architects

For the lighting design concept, 99% of the fixtures are fluorescent lights, LED lights and metal halide lamps .These fixtures have been divided into decorative, semi decorative and technical fixtures.


More from the interior architect:


The new Eneco building has a total of 25000 m² divided into 14 floors. The office building offers 1450 standard working places. Because of the use of the concept "The new world of work", and smart use of the flexible workingplaces there are enough places for 2100 employees. This way Eneco saves a lot of energy. This is in line with the Eneco philosofy to work CO2-neutral. This philosofy was also in line with our lighting design. For this project 99% of the fixtures we used are fluorescent lights, LED lights and metal halide lamps. There is less than 1% of halogen light. We have only used that kind of lighting for art exposures (because of the respect for the art (Color index: Ra100)). In our working method we first determine what kind of light level,light color and light intensity are needed for each seperate spaces. We always think about the light first for every space. Secondly we determine what kind of fixtures we will use by a set of criteria. The criteria are light technical, aesthetics, environmentally friendly, user friendly and price. All these criteria we have discussed carefully with the interior architect and the costumer. For the lighting design concept we only used fixtures from all kinds of manufacturers which are all located and produced in Europe. This is because we use our high professional standard, we do not believe that we should use products in an energy saving project which will have 10000 of miles of transportation (a lot of energy loss and costs). The fixtures we used have been divided into decorative, semi decorative and technical fixtures. Some of the fixtures we have used are plasterworked into the ceiling (FLOS Soft Architectural. Type: USO) These have been placed at the reception (see photographs). We have also made a lot of light effects using cove lighting (see photo of under the stairs Expresso bar). Also we have made a special lighting design for the central suspension fixture (see photo of the atrium with the expresso bar), this special has daylight downlights and LED circles connecting the round circles of the fixtures. As you can see in the photographs there are a lot of different lighting approaches we have used in this project. This is done to support the goal of flexible working so that a employee can choose to work in a high intensity light envoirment or a low intensity light envoirment. There are a lot of different light levels and settings throughout the building almost all those fixtures are dimmable.

Eneco NV

M+N Projecten as Manufacturers

M + N Projecten installed approximately 1200 blinds and curtains. The chosen fabric-REVOLUTION® is 100% bio-based and made ​​from plants. Large dimensions blinds in the atriums were all equipped with the same type of product and fabric, for a harmonious interior and exterior view.


More from the manufacturer:


The interior of this project was designed by Hofman Dujardin and Fokkema & Partners. M + N Projecten installed approximately 1200 blinds and curtains.


Eneco NV was looking for a unique ecologically advanced fabric and chose REVOLUTION®. This fabric is 100% bio-based and made ​​from plants.


Blinds of large dimensions in the atriums as the standard office floors were all equipped with the same type of product and fabric for a harmonious interior and exterior view.


M + N Projecten has a suitable solution for each project.


Jax House
next project

Jax House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project