Engine company no. 8

Engine company no. 8

Architect
Feldman Architecture
Location
San Francisco, CA, USA
Project Year
2017
Category
Offices
Paul Dyer

Engine company no. 8

Feldman Architecture as Architects

Fire station turned event space turned Feldman Architecture headquarters, the Engine Company No. 8’srustic bones and sweeping skylights held great potential for awelcoming, open floor workspace flooded with light. The Feldman Architecture team looked to honor the original design of the historic building by accentuating its beautifully weathered exposed brick walls and elegant steel beems.

 

Engine Company No 8, built in 1916, originallyfunctioned as athree level firehouse, the ground floor serving as a double doored engine room. The upper floorswere the fireman’s headquarters, connected to the garage beneath by three brass firepoles. The structure was designed by the city architect John Reid, a consulting architect for San Francisco’s City Hall and Civic Center.

 

The Feldman Architecture team fell in love with the second floor of the building because of its breathtaking skylights spanning the entire length of the now livelydesign studio, floodingthe space with natural warmth and light.To filter sunshine to the floor below, our designers repurposed the firepole cutoutswith glass,connecting the bottom floor- currently occupied by a bustling retail space- to the sky above. Of the original décor, one fire pole remainsperserved in a glass skylight, reminding visitors and Feldman employees alike of the building’soriginal use.

 

Acting as theliving room, the open concept design studio is punctuated with crisp white bookshelves and modern detailing, which stands in contrast with the fire house’s original weathered bones and exposed steel beams. Recess lighting accentuates white wooden panels sprinkled with the firm’s recent work, revealing the rough brick above and below, and creating a softly lit, warmatmospheric mood often found in our homes.

 

The office flaunts a variety ofsocial spaces and private nooks, beginning with the materials library at the front of the building, housing a variety of architectural tools and a large wooden table for creating and collaborating. The entryway is situated for hosting clients and welcoming visitors; a sittingarea centered around a light wood coffee table lends itself to casual meetings and catch ups. The open office space naturally flows into the kitchen, outfited with all new appliances and sleek dark grey cabinetary- aesthetically connected to the space with more exposed brick.

 

The “wow moment”of the office rests on the top floor of the building, a conference room, wet bar, and sitting room lined with glass windows, featuring sweeping views of the San Francisco Bay, the Golden Gate Bridge, and the surrounding Pacific Heights neighborhood. The top floor easily and comfortably converts into an entertaining space-in which the firm seamlessly hosts larger meetings,cultural events, talks, and parties, which at times spill out onto the scenic roof deck.

Share or Add Engine company no. 8 to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersHightower
Product Spec Sheet
Manufacturers
JOSEPH PSCHORR HAUS
next project

JOSEPH PSCHORR HAUS

Offices, Shops and Apartments
M, Germany - Build completed in 2013
View Project