Product Spec Sheet

ElementBrand
Cast floorBolidt
FixturesZumtobel Lighting Gmbh
Rubber floornora
FixturesPhilips Lighting Signify
Interior walls, CeilingsLindner Group
FixturesBEGA

Product Spec Sheet
Cast floor
by Bolidt
Rubber floor
by nora
Interior walls, Ceilings
Fixtures
by BEGA

Erasmus MC Hospital

EGM architects as Architects

INTRODUCTION

After 12 years of preparations and 8 years of construction, the biggest university medical centre in the Netherlands has opened in the centre of Rotterdam: the Erasmus MC. The newbuilding transforms the university medical centre from a cluster of separate buildings into a small medical city that is home every day to 13,500 staff, 4,500 students and thousands of patients. EGM is responsible for both the architecture and the interior design of the new Erasmus MC.

 

Everything in the new 207,000 m² university medical centre revolves around creating a Healing Environment thatlowers stress levels during hospital visits,quickensthe recovery of patients, and provides a pleasant working environment for staff. Spacious circulation areas, various atriums, large expanses of fenestration, sunken patiosand plenty of greenery lend themedical centreits identity and create the desired connection with the city. The result is a wonderful and especially healthy building: a clearly organized, safe and agreeable environment for patients, staff, students and visitors.

 

The new Erasmus MC

The new Erasmus MC is the result of a strong ambition to unite care, education and research. Built in 1961, the old hospital had become too cramped and lacked the internal organization andarchitectural quality of a state-of-the-artmedical centre. The new hospital is well-thought-out and is characterized by high level of spatial quality, maximum user flexibility and a prominent role for the human scale.The complex hasbeen elaborated at all scales with plenty of attention for details, from its urban integration right down to the design of curtains in the patient rooms: a veritable Gesamtkunstwerk.

 

Concept

The overarching architectural concept resulted from the new hospital processes devised within the Erasmus MC.These processesintegrate the required care within patient-focused themes such as oncology, cardiovascular care or emergency treatment.The conceptgroups these themes in one comprehensive building block, arranged around atriums that are smartly and effectively designed in terms of positioning, form and size. The grouping inside one building also optimizes collaboration and sharing of knowledge among the themes.

 

Design principles

Effective layout

The basic layout of theErasmus MC is as simple as it is efficient: acentralconnecting axis forms the spine of the complexandlinks existing and new buildings for care, education and research in a logical manner. Entrances from all sides lead to thispublically accessible U-shaped axis. From here, the various functional zones of the hospitalcan be accessed.A daylight-flooded interior street along which patients, visitors, staff and students move,the axis formsagradual transition between the city and the hospitaland is an important line of orientation within the complex.

 

Adjoining the central axis are atriums that are as large as town squares, which are functionally and aesthetically important elements of the design. Contributing to the creation of a healing environment, the atriumsconstitute special public areas and feature high-quality finishes, with a timber interior facade, bamboo seating, lighting fixtures set in the greenery, and a glazed roof.

 

Smart and sustainable building

The design involved separating the shell from the interior design. In view of the duration of the project, this choice was of vital importance for the development of the state-of-the-artmedical centre. This two-track approach offered the possibility to take decisions as late as possible during the process concerning the integration of the latest care concepts and the location of the newest medicalequipment.

 

With a high level of flexibility in layout and use, the new Erasmus MC is sustainably prepared for future spatial needs. The floors, which can be freely arranged, have a grid of 9.60metres, aceiling height of 4 metres and supporting facades for the 31-floor office tower. A total of 6,000 m² of roof gardens and moss-sedum roofs create natural heat insulation, reduce the volume of rainwater, and improve health by absorbingparticulate matter and producing oxygen.

 

A remarkable element is the waste-purification installation in the souterrainof the complex. Waste flows from kitchens, sanitary units and even operation units come together here, where water-purification and fermentation plants convert them into clean water and biogas to serve the centre’s energy needs.

 

Differentiated facade

The main entrance is clearly recognizable by its inviting plinth, which is four floors tall here. Next to the main entrance is a two-floor-tall glazed plinth, behind which are offices, a fitness area, café and retail areas. The resulting vibrancy blends directly with the urban surroundings.Located above the plinth is a varied facade composition that features angled volumes, alternating horizontal and vertical fenestration, a variety of deep reveals and bay windows, elements with various concrete finishes, and timber elements to the patient rooms. This composition breaks up the facade into clear elements, creating the impression of a row of individually coherent buildings arranged along a lively street. Larger building volumes are also broken up into smaller building volumes and blend seamlessly with the surrounding small-scale buildings for educational and residential use.

 

Architectural qualities

Entrance area and central axis

Visitors to the new Erasmus MC will be pleasantly surprised by the inviting entrance area where nothing suggests a hospital atmosphere. The Healing Environment even starts outdoors on the entrance forecourt, with its friendly brickwork, benches and greenery, and continues throughout the architecture,interiorand garden design.

 

Located just inside the main entrance is the strikingly designed mezzanine with a grand café. The irregular floating form welcomes visitors in what is otherwise an orthogonal complex.Positioned perpendicular to the main entrance is the ‘passage’, the 300-metre-long central axisof the complex. Visually prominent trusses in the glazed roof above the interior street filter daylight and ensure anagreeable indoor climate. Shops, coffee areas and plenty of seating elements create a variety of spatial qualities, from dynamic to quiet and intimate.

 

Human scale

The Erasmus MC is like a small city. To introduce a human scale, the public area is divided into streets and squares marked by nameplates. Circulation routes in the buildingalways receive daylight, evoking a calming and welcoming feeling. Anchor points such as the large reception desks with rounded forms and timber finishes, monumental art objects and grouped seating areas that are clearly recognizable and easy to find. The seating areas are intensively used for waiting, watching, working, studying and celebrating a birthday, also of patients.

 

The various functional zones such as policlinics, outpatients, diagnostics and nursing units are accessed from the public areas. Footbridges, archways and stairs positioned behind a glazed wall help patients and staff find their way to the various units. Sturdy materials that reflect the spirit of Rotterdam, such as stone and weathering steel, have been used.

 

Deeper into thebuilding, the designers have opted for rounded shapes, softer materials and stronger colour accents. The applied colours and materials create a fresh, natural and calming atmosphere.Thedozens of reception desks throughout the hospital, all designed by EGM, have a similar design language. They are instantly recognizable, even in stressful situations, thanks to their rounded corners, light colours and bamboo covering.

 

Focus on the patient

Patienttheme

The new Erasmus MC distinguishes itself from the traditionalhospitalin the way care is organized around the needs of the patient. Facilities for syndromes, such as oncology and brains & senses,are vertically clustered in a number of patientthemes. Within these clusters,patients can find everything they require for their specific care need.

 

This thematic organization is layered horizontally according to functions. On the ground level is the logistical area, and above it is the entrance area with public amenities and policlinics. Above them are calmer areas such as outpatients, diagnostics, intensive care and operation theatres. The higher you go in the building, the intensity of the circulation lessens. Located on the top floors, also the calmest, are the nursing departments.

 

Due to the fact that rooms with similar functions, such as operating theatres, are situated on the same floor, these rooms can be used one day for brain surgery and the next day for breast surgery, thus changing to another vertically organized patient them. This harmonica principle makes it possible to use spaces as optimal and flexible as possible, facilitating growth,  shrinkage or future developments.

 

Operation theatres, nursing units, policlinics, consultation rooms and research rooms are as similar as possible in layout, ensuring easy recognition for both patients and medical staff, and for flexible use, and therefore efficiency.The layout is aimed at reducing stress and eliminatingmistakes.

 

Waiting areas, outpatients’ clinic and patient lounges are enhanced with specially commissioned wall-filling photographs. Together with the so-called SkyCeilingsandSkyLights–images of nature with daylight simulation– in radiotherapy rooms, emergency care, intensive care and other areas, they have a demonstrably calming and stress-reducing effect.It is one of the examples of the use of Evidence-Based Design in theproject.

 

Policlinics

The policlinicson the first three floors of the hospitaleach have a local reception desk and waiting area with benches, tables and chairs.Here, too, plenty of daylight, pleasant colours and recognizable friendlymaterials generate a mood of calm. Individual items of furniture in the waiting room are arranged in such a way that patients can look outside while keeping an eye on the interior street from where their doctor or nurse will emerge to pick them up. Various patterns in the floor subtly distinguish the waiting area from the circulation routes.

 

Nursingunits

The nursing units are located on the 8th to the 12th floor. A well-considered choice, far away from the bustle of the public areas and the city. Here, too, timbers, colour and organic shapes ensure a pleasant, stress-reducing environment.If desired, patientscan opt for greater privacy in their own rooms or for contact with other patients in the lounge.

 

For each eight patient rooms, there is small area in the corridor where staff can carry out minor administrativetasks. Enabling these to be done close to the rooms ensures that patients and medical staff are in direct contact with each other. Further along the corridor, seating areas with man-sized benches provide a calm area where staff can work and meet informally while remaining available for patients and visitors.The feeling that care is always close at hand is a stress-reducing thought for patients and those close to them.

 

A notable feature is the bed-accessible 3000 m2 roof garden, which connects with the nursing units and creates a second ground plane at a great height. The adjacent nursing units provide for a scale that reminds of a residential housing area. The roof garden provides an oasis of calm, relaxation and diversion for patients who sometimes remain in hospital for extended periods of time.

 

Single patient rooms

Thehealing environmentconcept is a prominent aspect in the design of patient rooms. Besides daylight, greenery and diversion, the privacy andautonomy of the patient are very important ingredients in this. It is partly for that reason that Erasmus MC has opted exclusively for single-person rooms for patients in the newhospital. That means that each patient has their own place where they can be alone or with family.Conversations with family and doctors can take place here in privacy.

 

All rooms have their own sanitary area and direct daylight. This offers views out of the building, allowing occupants to experience the daily rhythm. The outer frames and door are made of wood and, together with the carefully chosen colour palette and specially designed window covering,they generate a warm domestic atmosphere. Glass cladding reduces the impact of wind, noise and pollution.

 

To create a feeling of spaciousness, all fixed and free-standing elements in the room are kept low, and the view from the bed to the outside and to the door remains uninterrupted. In addition, there is plenty of attention for self-sufficiency. For the most part, the patient has control of what happens in the room and can decide whether to turn on the television, draw the curtains or open a window.Patientscan even adjust the illumination, solar shading and temperature using a personal tablet.

 

Rooming in furniture

Each patient room contains a ‘rooming in’ object specially designed by EGM interiors. This innovative bed-sofa element can be changed in no time and allows relatives to relax in the room during the daytime, to enjoy lunch, and to sleep comfortably at night. This also contributes significantly to improving the care and welfare of patients.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Structural advisor
Lighting advisor
Fire safety advisor
Landscape architect
House MCM
next project

House MCM

Private Houses
Brescia, Italy - Build completed in 2019
View Project