FHNW Campus Muttenz

FHNW Campus Muttenz

Architect
Pool Architekten
Location
Hofackerstrasse 30, Muttenz, Switzerland
Project Year
2018
Category
Universities
Stories By
Studio Vulkan
© das Bild

A district, a building and a park

Studio Vulkan as Landscape Architects

The new park facilitates the urbanistic integration of the university building, a freestanding object in a heterogeneous urban context. As envisioned in the master plan, the park acts as the entry foyer of the Polyfeld district and is a space of major relevance to the neighbourhood. At the same time,it representsthe university’s main gathering area. Within this dual role, the park achieves autonomy through a change in leveltoward its surroundings and a unique atmosphere, distinctivelyavoiding appropriation by the university as a front yard.

 

A compact ribbon of trees encircling the space, flanked by a retaining wall toward the side of the train tracks, ensures the park’s spatial independence. This frameof trees reinforces the park's character as a defined space,distinct from the open rail yard and the Hofackerstrasse, and as a spatially tangible counterpart to the university building. The tight positioning of trees dissolves towards the inside, revealing an open, slightly sunken clearing. By lowering the clearing, reinforced by the trees' vertical layering, the area acquires an almost ethereal, generous and calm atmosphere that enters into dialogue with the open entrance hall of the building.

 

The outer zone of theribbon of trees, paved with compacted gravel and asphalt, accommodates specific elements such as timber decks, a playground, a water feature and bicycle shelters, such that the clearing itself remains open, flexible and multifunctional. Between the outer trees and the clearing, sloping meadows with different plantings provide opportunities to sit and relax tucked away from large-scale spaces such as the building and clearing.

 

Finally, an open square acts as a link between the ensemble of the park and building. Equipped only with symbolic seating platforms, its design is more reduced. As a central meeting place, the square establishes a connection between the ensemble and the adjacent Hofackerstrasse while playing a key role in the development of the Polyfeld district, as it connects the university with the pedestrian and bicycle networkand provides access to public transport by means of a new bus stop.

This story is available in multiple languages
Share or Add FHNW Campus Muttenz to your Collections
Project Credits
Lighting manufacturer
Landscape Architects
Architects, Construction Management
Lighting designers
Construction Management
Product Spec Sheet

ElementBrand
Lighting manufacturerZumtobel Lighting Gmbh
Product Spec Sheet
Lighting manufacturer
Marlowe Theatre
next project

Marlowe Theatre

Theaters
Canterbury, Kent, UK - Build completed in 2011
View Project