George Michael residence

George Michael residence

Location
Sea Caves, Cyprus | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Creative Photo Room

George Michael residence

VARDAstudio as Interior Architects

The house is located in the midst of a banana plantation in Sea Caves area, near Paphos, Cyprus. The design team saw an opportunity to unleash the living spaces beyond the interior of the house and spill them among the banana trees. A set of exterior walls define the external spaces.


The ground floor layout is focused around the long swimming pool. The kitchen, dining and living areas are on one side. They are connected to the library, on the opposite side of the pool, via a glass corridor. The corridor runs along the width of the pool, making the water a focal element of the living spaces.


The separation of the library from the rest of the house differentiates its function as a more quiet and private space that can also be used as a study. It has its own access to the garden, with concrete walls that define and separate the external areas and have built-in seating benches. The landscaping provides features such as planting beds and a waterfall into the pool, bringing the garden to life.


Equivalent details are designed for the interior, with insets in the walls creating horizontal surfaces for objects, devices (television) or for seating, and a shallow pit filled with sea pebbles. The use of concrete on the floor, walls and ceiling gives a public character to the space, with selected surfaces in white becoming accents. In the library, an entire wall becomes a wooden bookshelf, in a configuration that resembles architectural facades.


The upper floor consists of 2 bedroom suites, each in its own shell with no common walls. It breaks away from the layout of the ground floor and creates two different masses that add variety to the formal composition.


The materials palette is limited to boarded concrete, marine plywood and white paint, with large expanses of glass making the interior permeable and further integrating it with the courtyard and pool area, as well as the landscape and plantation beyond. The plywood-clad upper floor sits atop the concrete volume of the ground floor, appearing almost arbitrary in form, creating tension between the timber and concrete forms.


Text - George Christodoulou

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More