HENRY’S HIDDEN BAR – Heineken Experience

HENRY’S HIDDEN BAR – Heineken Experience

Architect
Ideal Projects
Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Bars
Ronald Smits

HENRY’S HIDDEN BAR – Heineken Experience

Ideal Projects as Architects

Henry’s* is a hidden bar named after Henry Pierre Heineken. He was a scientist who gained his doctorate in chemistry in 1914 and joined the Heineken board the same year. Throughout his career, Henry was passionate about science and chemistry. Amongst others, he set up a laboratory in the Amsterdam brewery.


This bar is an homage to Henry. It’s located inside the Heineken Experience and part of the Heritage Floor, where the Heineken Collection has its archives. The visit is an experience in its own, from the beginning to the end:Enter Henry’s via an exhibited poster and experience Henry’s legacy through the design of the bar and his drive for discovery. Real artefacts from his time are used for the décor, like his microscope and a black and white visual of the lab crew. Take a seat at the golden messing bar that is rounded to allow interaction with the guide, a true beer professor. Five costume made draft columns are designed to serve different beers from the Heineken portfolio, which are paired with matching bites. Each beer has an accompanying scentthat can be explored with the Erlenmeyer flasks on the wall.


At Henry’s, interaction is as important as surprises. The panel walls can be turned around and will transform into blackboards, to enhance the tasting story. All walls are covered with ribbed buxkin, recycled leather which doesn’t only give a luxury finish to the bar but also provide better acoustics.

 

Functionality and user-friendliness are key. Guests engage with the interior as well as with the host and thereby become part of the experience. The rounded bar allows interaction and a personal tasting experience with approximately 12 guests. Striving for innovation, the Erlenmeyer bottles don’t only enhance the lab décor, they invite guests to discover different beer scents, which are also used in the brewery lab.

 

The choice of material like buxkin as wall cover isn’t only sustainable, but an innovative choice. The golden notes inside Henry’s, from the bar to the mirror tile ceiling, give Henry’s the exclusive touch that the bar concept embodies. The mirror tiles in combination with the LED pattern on the wall make the space look infinite. Thanks to this bar experience, also Henry's achievements will live on for infinity.

 

Material Used :
1. Buxkin Recycled leather – Wall cladding - Buxkin – Ribbed Leather - Black
2. HPL – Wall cladding - Finsa - Nogal Burela
3. HPL – Bar - Finsa- Atlas
4. HPL – Ceiling – Sibu–MS Gold
5. Expanded metal mesh –cabinet fronts – Hunter Douglas R16brass
6. Brass – Bar top

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wall claddingBuxkin
Wall cladding FINSA
CeilingSibu Design GmbH
Expanded metal mesh – cabinet fronts - R16brassHunter Douglas Architectural
Product Spec Sheet
Wall cladding
Wall cladding
Nogal Burela, Atlas by FINSA
Ceiling
MS Gold by Sibu Design GmbH
Expanded metal mesh – cabinet fronts - R16brass
Featured Projects
Latest Products
News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree
8 Dec 2022 News
Oaxaca's Plúmula offers a workshop, meeting place, refuge, and home centered around a celebrated Flamboyán tree

In the City of Oaxaca, this project by Espacio 8 Arquitectura sees the transformation of a delipidat... More

Manitoba Beach House by Cibinel Architecture
8 Dec 2022 News
Manitoba Beach House by Cibinel Architecture

Under the changing waterscapes and prairie skies of Victoria Beach, Manitoba, this 2,000-square-foot... More

Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More