Innovation Center 2.0

Innovation Center 2.0

Architect
SCOPE Architekten GmbH
Location
Konrad-Zuse-Ring 10, 14469 Potsdam, Germany | View Map
Project Year
2016
Category
Cultural Centres
Zooey Braun
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Carpet - ComposureInterface
Electro installation – Gira Es Gira
Double FloorLindner Group
Office Lightning – Selux M60, M36, Downlights Basic A1LIGHTNET
Linoleum – ColoretteDLW Flooring GmbH
Kinnnasand - Diverse Textiles Kvadrat

Product Spec Sheet
Carpet - Composure
Electro installation – Gira Es
by Gira
Double Floor
Office Lightning – Selux M60, M36, Downlights Basic A1
Linoleum – Colorette
Kinnnasand - Diverse Textiles
by Kvadrat

Innovation Center 2.0

SCOPE Architekten GmbH as Architects

In an exposed location on an idyllic Jungfernsee SCOPE built the Innovation Center 2.0 next to existing SAP building. The architects are also responsible for its interior design. The Innovation Center 2.0 is a special place for software development and a special place for SAP. Here software solutions are being developed with the agility of a start-up and the background of this global leader. Entrepreneurship meets outstanding software development. The developers take new ways to find market-changing solutions. Attractive jobs were created on 5,400 square meters for 160 employees, young IT talents from all around the world. These focused on the promotion of fresh ideas and offer best conditions for teambased and playful thinking. In this way they stimulate innovative work practices such as design thinking. On the outside, the new, four-story glass cube adapts with rotating balconies to the inventory and is characterized by its exciting concrete pillars structure with industrial character, which breaks the glass facade in numerous diagonals. Entering the building through the main entrance the room opens up in the shape of a large airspace. A large light installation on the ceiling and a green wall catch the view. In this airspace also the huge main access can be found. Singleflight stairs of exposed concrete, steel and matt black levels oak floors combine the floors with each other. The single-flight stairways end on different deep galleries that receive communication and residence zones. The airspace with its diverse compounds illustrates the architectural ambition of making communication an essential part of a vibrant corporate culture. On the ground floor the coffeebar, the workshop rooms, the large design thinking - area and the meeting rooms are arranged around the core. In these spaces, the idea of a flexible and agile working environment is most evident. Large whiteboard surfaces are hanging from the ceiling and can be moved. The great design thinking space is characterized by constant change and enables multiple workgroups in various sizes to work together or to give presentations for up to 200 people. On the upper floors the office spaces are U-shaped around the core and are separated by large glazing of the atrium. The workstations are designed to be as flexible as the spaces on the ground floor. Here flexible working groups can also be assembled by movable whiteboards and scrollable tables.


The three working groups on each floor are surrounded by differently sized meeting rooms and think tanks at the corners of the building. Micro meeting cells - small, sound-proof areas for telephone calls, two -man conferences or personnel meetings - complete the space. The material mix including wood, planted sideboards and leather seats visually and haptically meets the industrial charm of raw concrete walls, screed floors, visible installations and cooling fins on the ceilings, which are also acoustically effective. The tidy atmosphere is plain, reduced and stimulating at the same time. Visual protection on glass walls separate functional spaces from communication areas and also create connections and transparency. The holistic approach of openness, cooperation and flexibility can be felt everywhere. Individual furnishings such as swinging seats, benches and sofas encourage different working techniques in the special zones. This custom functionality is additionally reinforced by the load bearing structure that can be used as a seating unit. At this stage, if not before, you forget that you are actually in an office building.


Material Used:

1. DLW – Linoleum – Colorette

2. Lightnet - Office Lightning – Selux M60, M36, Downlights Basic A1

3. Kvadrat / Kinnnasand - Diverse Textiles

4. GIRA - electro installation – Gira Es

5. Lindner – double floor - NORTEC

6. Interface – carpet - Composure

This story is available in multiple languages
Project Credits
Klopper Residence
next project

Klopper Residence

Private Houses
Perth Western Australia, Australia - Build completed in 2020
View Project