Interior SS

Interior SS

Architect
Didonè Comacchio Architects
Location
Nove, VI, Italy | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Andrea Zanchi

Interior SS

Didonè Comacchio Architects as Architects

Interior SS is a restyling aimed at simplifying, uniformizing and visualizing the ground floor of an existing house, last restored in the late 1990s, which had layers of very diverse overlapping additions. The presence and the particular location of strong structural elements - such as the staircase, the central column - and visible parts from previous renovation projects characterize the space.


The existing house is located in a residential district in a small town near Bassano del Grappa at the foot of the Pre – Alpi Venete by the shore of the Brenta river.


The project wants to create a new and own identity providing a free, fluid and luminous space on the ground floor in which the architectural elements, added and eliminated, adapt to the new open space. Visual connections between interior and exterior are maximized by creating low and parietal pieces of furniture ensuring a free and wide space, eliminating internal full partitions by using glass surfaces. This permits the entry to a controlled natural lighting thanks to the external porch and to maintain views towards the garden.


The reorganization of the internal space includes the demolition of the partition wall dividing the kitchen area from the rest of the living hall and the much needed increase of the kitchen top surface with a central island functioning both as a working and snack area. Glass operable walls separates, when needed, the cooking zone from the rest of the house keeping a visual connection between users of the different areas. When in rest position the operable partitions are hidden by a timber slat wall fitted with metal shelves in white painted finish.


The dining area, where the dining table takes place, is located near kitchen island creating a visual continuous between working and dining area. A small office space takes place after the dining area taking advantage of the particular conformation of the existing space characterized by its length. All furniture is custom made and designed to emphasize the horizontal lines of the house but at the same time to maximize the storage space.


The need to simplify the existing different finishes lead to a basic material and color palette alternating oak wood to white elements inspired by existing timber floor. The air conditioning and the additional heating system are hidden in the false ceiling that creates a functional hierarchy by clearly identifying the service space from the living area. The light design is based on cove lighting supported by a new false ceiling which crosses the entire length of the connecting visually the “service area” of the ground floor. Direct spot light is used when needed in particular areas such as the kitchen working area.


The strong presence, combined with its particular spatial articulation and cherry wood cladding, of the existing staircase makes it the main object visible from any point of the living room. The staircase is simplified to its basic shape by eliminating all decorations and the use of a neutral color tone blending into the environment new identity.

Featured Projects
Latest Products
News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

10 living rooms where white sofas take centre stage
23 Jan 2023 Specification
10 living rooms where white sofas take centre stage

In a conversation about living rooms, it is a safe bet that a sofa is the first thing that pops up i... More