Laurel Hills Residence
Matthew Millman

Laurel Hills Residence

Assembledge as Architects

Composed of three pavilions connected by a series of glass hallways, the single-story residence seeks to create a residential oasis in the heart of Los Angeles. The Western Red Cedar lined guest house/garage pavilion establishes a datum line that carves and connects the two larger volumes of the living and sleeping pavilions, comprised of oversized charcoal-colored board, batten extira and cement board siding. A deep overhang mitigates solar heat gain and shields from the sun exposure.  

 

A walkway of concrete pavers, lined by wild grasses leads to the front door, passing a tranquil courtyard with olive trees. The entry to the house is located within a glass hallway connecting the living pavilion to the west and the sleeping pavilion to the east, establishing a sense of intimate scale before engaging with the other parts of the house.

 

The fluidity between the kitchen, breakfast room and family room, designed for uninterrupted entertainment, creates a harmony of transparency and lightness. A glass hallway connecting the guest pavilion to the living area makes metaphorical reference to geological history, spanning bridge-like across an old creek that once ran through the property.

 

Unlike many iconic Los Angeles homes that orient themselves around panoramic city views, the Laurel Hills Residence is in the foothills of the famed Laurel Canyon, where the property offers a secluded and inwardly focused experience with a majestic backdrop of lush and mature trees.

 

The entire site here is treated as we are accustomed to treating interiors. The surrounding trees and hills are taken to be the building envelope and the exterior walls of the house are reconceived as a series of partition walls.

 

Instead of only externalizing interior spaces, exterior spaces are also internalized. The grounds are interlocked with the interior space and the entire ensemble is activated by the purposeful arrangement of deeply layered sight lines, vignettes and circulation connections. Large windows, skylights, and pocketing doors infuse the home with natural light, reflecting off wooden floors and marble countertops.

 

Outside, the 40-foot-long pool and ample space create a series of outdoor rooms for outdoor entertaining.  A minimalist palette of charcoal colored panels and Western Red Cedar serves as a neutral canvas, complementing the home’s landscape featuring California native species.

 

The large surface area of the living volume provides an enough surface for over fifty solar panels that allow the residence to be sustainable and remove itself from the city power grid.

Read story in ItalianoEspañolPortuguêsFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More