LONGHOUSE

LONGHOUSE

Architect
Architecten Studio-pls
Location
Amersfoort, Netherlands
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Architecten Studio-pls


SSAB
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
wooden façade, type: NobelwoodForecoNobelWood®
kitchen, type: Italia Black ArmourArclineaITALIA ARMOUR
steel and biobased coating of roof, type: Greencoat Pural BT Grey Matt RR22SSABRoofing
ventilation combined with lightingAIRSPOT
standing seam roof, type: SCH Klikfels 35-500Hollandgroep
glass facade and windows, type: ProfelIntercomi Kozijnmanagement

THE LONGHOUSE BY ARCHITECTEN STUDIO-PLS

Architecten Studio-pls as Architects

The Longhouse is located on the clear and hard border of a typical Dutch high density neighbourhood in Amersfoort and the flat green countryside, which is marked by river the Laak.

 

The location inspired Architecten Studio-PLS to balance the contrast between city and farmland, between narrow street and wide views, between dike and river and between modern and rural by designing the Longhouse as a balancing act between the house as a sophisticated split-level industrial machine and a modest long barn-style farmhouse.

 

Towards the street the Longhouse is modest and calm, because of its graphical, sharp lined up, well-proportioned facades and because of the strict constraint in outside materials: wood, steel, glass and concrete. This approach gives the impression of calmness and makes the Longhouse looking smaller than it is, giving room to a view on the farmland as background looking from the residential area.

 

Towards the farmland the Longhouse is recognisable as a prototypical sign of a house by the white contour, as an introduction to the residential area in the background in which it stands out looking from the farmland, because of its clarity.


The lady of the house is schooled as an interior designer, which is why vivid and long dialogues by telephone arose between Architecten Studio-PLS and the client resulting in a thought out contrast between the modest clarity of the exterior and the rich complexity of the interior. The Longhouse is modest from the outside, but rich from within.


This makes entering the house an Alice in Wonderland-experience, because of the great view, but also because of the great height of the sloping ceiling, held up by the well-proportioned warm oak construction, contrasting with the concrete floor and the high-tech black steel elements like the folded stairs and kitchen. Added of course with more soft and vulnerable accessories like carpets, plants and bubble lighting. At the end of the day you can sleep in the basement under water-level next to the river, but waking up with beautiful daylight in the morning through the sky-light en windows just above water-level.


The Longhouse sits in a garden, which just as the interior has split levels to create privacy, but in contrast to the straight lines of the Longhouse and the farmland on the other side of the river, the garden has well curved bushes to feel at ease outside.

 

This dialogue between architect, interior-architect and garden-architect charged the whole place as a crossing point of many balanced contrasts in every aspect of the design, which guarantees a durable living pleasure for the residents when the building matures with them.

 

The design is friendly and durable for nature too. The standing seam roof is preserved on a bio-based manner by rape seed oil from SSAB. The vertical Nobel Wood façade is made of fast growing softwood (FSC-approved) preserved on a bio-based manner by waste coming from the production of sugar canes by Foreco and the electricity comes partly from the sun via the slim esthetical solar panels of Stion on the roof. But the decisive factor to choose this products were still the outstanding aesthetics, without compromise. 


MEASURES

Volume:       1000 m3

Size:            6,6m x 18,6m

Living area:   250 m2

LONGHOUSE BY ARCHITECTEN STUDIO-PLS NETHERLANDS: STRIKING SIMPLICITY

SSAB as steel and biobased coating of roof, type: Greencoat Pural BT Grey Matt RR22

In a narrow lot, between an urban and rural area of the Dutch town Amersfoort, lies a private residence featuring a modern interpretation of a historical architectural style – the Longhouse, designed by Rick Eijsbouts from Architecten Studio-pls. 


The traditional longhouse, with its easily recognizable long façade, has been used throughout the world for many centuries. In the Netherlands, the style’s history is mainly agricultural, yet Eijsbouts has reinvented the iconic shape with an urban look, reminiscent of the past, and full of sustainable solutions. The, 'rustic modern' style of the Longhouse is striking. It seems to balance perfectly between modern and rural and between high-tech and natural. For this reason, it has generated much attention and has even been featured on the Dutch TV show BinnensteBuiten. 


The owners wanted a bold house with a slightly industrial theme. To achieve this, steel and wood were chosen as exterior materials to create a simple, modest and clear look. However, the internal design seeks the utmost complexity, to make the spatial experience as spectacular as possible. The construction of the Longhouse is unique. The color coated steel GreenCoat® was chosen for the roof due to a number of reasons. One of them was the ability to create sharp lines for a very graphical house, where the vertical lines match that of the wooden façade with its openings in combination with the solar panels. Other reasons were proven long-lasting durability as well as sustainability. 


To address modern, environmental building trends most GreenCoat® products feature a Bio-based Technology (BT) coating with a substantial portion of Swedish rapeseed oil instead of fossil based oils, which are traditionally used. Additionally, they are also strongly resistant to corrosion, UV radiation, buckling and scratches. 


The easy handling and good formability of the chosen GreenCoat Pural BT product contributed to a smooth build as well as a seamless look on the roof. It was used in a pre-fabricated profiled sheet for roofing called the KlikFels system, manufactured by SCH Holland. 


When it came to the choice of color, a matt black shade was used to make the shape of the house stronger. It creates a distinguished roof that combines perfectly with the wood, which will turn grey as it ages. 

Project team
steel and biobased coating of roof, type: Greencoat Pural BT Grey Matt RR22
TD Place
next project

TD Place

Stadiums
Ottawa, Canada
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter