Manhattan Beach Library

Manhattan Beach Library

Architect
HED

Johnson Favaro
Location
1320 Highland Ave, Manhattan Beach, CA 90266, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Libraries
Stories By
HED

Johnson Favaro
Eric Staudenmaier Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersArper SPA
Windows manufacturerVITROCSA
ManufacturersCristacurva
CPS110 Exposed Fastener Trespa Panel SystemTrespa
Pentaglas 2x4 Polycarbonate Ceiling PanelsCPI Daylighting

Product Spec Sheet
Manufacturers
Windows manufacturer
CPS110 Exposed Fastener Trespa Panel System
by Trespa
Pentaglas 2x4 Polycarbonate Ceiling Panels

Manhattan Beach Library

HED as Architects

Founded in 1910, Manhattan Beach Library is one of the oldest continuous libraries in the Los Angeles Public Library system. As Executive Architect, we partnered with Design Architect Johnson Favaro to build a structure that meets the evolving needs of its surrounding community—and achieved LEED Gold certification in the process. The updated Manhattan Beach Library was designed to reflect both its coastal setting and to capture the character of Manhattan Beach. HED worked to design and engineer the structure’s exterior skin.

photo_credit Eric Staudenmaier Photography
Eric Staudenmaier Photography
photo_credit Eric Staudenmaier Photography
Eric Staudenmaier Photography
photo_credit Eric Staudenmaier Photography
Eric Staudenmaier Photography

The resulting double-glazed facade acts as a heat recovery system to substantially reduce maintentance cost, and was a significant contributor to the library’s LEED Gold Certification.The 21,500 square foot, two-story facility boasts dramatic, floor-to-ceiling glass walls framing Pacific Ocean seascapes. An intimate meeting space accommodates small gatherings and community events, and includes an advanced audiovisual system with remote touch panel controls and a kitchen. State-of-the-art technology, dedicated space for children and families and an adult reading area create an inspiring learning environment. The children’s area includes an interactive learning wall, open reading space for families, four early-literacy computers and eight children’s-access computers. An undulating ceiling, cascading staircase, and sculptural reception desk add energy, movement and visual interest.

photo_credit Eric Staudenmaier Photography
Eric Staudenmaier Photography
photo_credit Eric Staudenmaier Photography
Eric Staudenmaier Photography
photo_credit Eric Staudenmaier Photography
Eric Staudenmaier Photography

Manhattan Beach Library

Johnson Favaro as Architects

The new 21,500 SF library replaces a 12,300 square foot library completed in 1975 owned and operated by the Los Angeles County Library on a site within the civic center in Manhattan Beach, CA.  The library sits adjacent to and south of city hall. The civic center plaza, city police and fire facility sit adjacent to and east of the library site. The site offers sweeping views of the Santa Monica Bay and Pacific Ocean.

photo_credit Eric Staudenmaier
Eric Staudenmaier

The footprint of the new library is less than half than that of the old library and frees up over half the site for a new small park. This open space sits between the library and the civic center plaza.  Gently sloped, it is a modestly scaled amphitheater space in which to stage outdoor events related to library programs and other community events. 

photo_credit Eric Staudenmaier
Eric Staudenmaier

The library accommodates adult reading areas, a teen area and a juvenile/early childhood area, a homework center, group study rooms, a 100 seat community meeting room, express-service checkout machines and automated materials handling equipment.  The community room faces onto the pocket park/amphitheater space and is available for community use outside of library hours. The children’s library resides at the ground floor directly off the main library entrance, overlooks and opens out onto the new park. Adult and young adult reading and service areas locate at the second floor. A seating area with fireplace at the southwest corner of the second floor offers a warm place to be on cool mornings and evenings, overcast and rainy days.

photo_credit Eric Staudenmaier
Eric Staudenmaier

The architecture of the building captures the changing quality of light that characterizes the environment of the local coastal climate. From the inside maximum transparency at the second floor provides uninterrupted views out creating a direct and unmediated experience of the surrounding neighborhood, natural environment and climatic conditions of the coast.  At the ground floor transparency offers a direct connection between the library, the new pocket park and Highland Avenue.  From Highland Avenue this transparency affords visible and functional relationship between the life of the street and the library within.  The activity of the library brings life to the street and vice versa. From the outside the glass offers varying qualities of transparency, reflectivity and opacity, alternately reflecting the sky and revealing the interior in constantly changing combinations.

photo_credit Eric Staudenmaier
Eric Staudenmaier

Wood surfaces throughout the ground floor create a warm and informal environment. The composition of desks and counters reflects the casual style of life at the beach and is intended to capture the knock-about handmade character of ephemeral beach structures —guard stations, surf shacks, skate ramps and bon fires.  Bold colorful graphics reflect the character of surf shops, bike shops, food joints and other places that make life at the beach so quintessentially southern Californian. The palette changes at the second floor where colors and textures dial down to reflect the muted colors and textures of the natural environment of the coast— the beiges, grays and silvery greens of sand, driftwood and beach grasses.  

photo_credit Eric Staudenmaier
Eric Staudenmaier
Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More