Market Hall in Marly-le-Roi
© Ameller Dubois & Associés

City Centre restructuration Marly-le-Roi

Ameller Dubois as Architects

The hall as a gathering place and a token of environmental care


Urban design plan approvedunanimously by the Municipal Council of Marly-le-Roi. It includes the construction of a market hall with a half-buried and an outdoor car park, plus a housingproject.


The hall The shape of the hall is simple, strictly square. Slightmovements of the roof allow the introduction of zenithal light facingnorth. The hall isfreedfrom all columns, whichgives the building a completeflexibility of design and evolution. The underside of the hall iscoveredwithwoodcladdingwhichensurespleasantacoustics.


Vegetationcoverspromote a good visual perception of the roof. It alsoimproves thermal comfort and facilitatesrainwater management. The facades are equippedwithwoodensunshadesplacedhorizontally or vertically, according to their orientation.


The forecourt Exteriorstalls are disposedaround the square hall. Stairssituated in the continuity of the circulation around the stallsprovideaccess to the parking below. A side road controlled by retractable bollards enableseasydelivery to the shops. The fullyplantedsideslope to the eastconstitutes a land reserve for the future housingunits. Situatedbetween the forecourt and the park, and facing the entrance of the hall, a smallwooden-clad building gathersunderits roof the usher’s office, additionalrooms and discreetly accessible restrooms.


To the westalong the Fontenelle Street, urbandevelopmentfollows the plan of the future multi-modal transport hub. The patio illuminating the parking on the lowerlevelisgenerouslyplantedwithtalltrees, embeddedflowerbeds, assemblages of mineralmatter, thuscompleting the planning of the court.


The space in the vicinity of the parking patio constitutes a transitionalspacebetween the new market hall and the housingproject, and offersseating areas and shade. The tops of the treesemergingfrom the patio are similar to those in the planted parking lot, creating a visuallinkbetween the forecourt and the landscaped parking.


The covered parking The existing parking ismaintained and brought up to standards. Thanks to its patio, its extension benefitsfrompleasant and luminous parking space. An elevatorgivesaccess to the court from the exterior as well as the interior parking. Its glass treatmentmakesit a discreet and contemporaryelement of the court.

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More