Moving House

Moving House

Architect
Architects EAT
Location
Kew, Australia
Project Year
2016
Category
Private Houses
© Derek Swalwell

Moving House

Architects EAT as Architects

Moving House is a new single residence in the suburban street of Kew. Responding to the north facing orientation to the street, the house is designed to occupy two-third width of the site, with remaining one-third for the garden to receive maximum northern daylight.


The external white aluminium screen forms a singular mass in the outline of a suburban gable roof, subtly referencing the immediate neighbours in both form and colour. The screenholds in suspension the visitors’ first experience of the house - as one passes along the façade towards the entry, itdeconstructs to reveal the concrete bodies in a journey of discovery and surprise. The entry sequence finishes in a recess, with raw concrete beams cantilevering out to provide partial shades and refuge, hanging plants from the gutter and grasscrete paving below, together with tactile rough concrete walls – all in an Arcadian setting before reaching the Corbusian green door and a finely turned timber handle.


The internal spatial volume is defined by the 3 repetitive in-situ shotcrete concrete vaults and off-form gutter beams. There is no narrative sequence but rather a cavernous volume that receives direct daylight that changes by the hour and season, or nuanced indirect ambience light on the curve of the textured north facing vaults. These repetitive roof geometries are supported by in-situ off form blade columns, articulating structural clarity and compositional method.


The interior is fully glazed to the east with bi-fold doors and windowswith in-situ concrete seats, so that in fine weatherit can be fully opened up to the garden, allowingexposure and interaction with the outdoor space. Cross ventilation is also aided by these openings together with the glass louvres at the height of clerestory in the vaults.


At dusk as the sun sets to the west, lights cast a faint silhouette of the vaults onto the white screen, displaying the geometric form briefly, before the internal glow of artificial lighting transform the street façade into a lantern.


Project Credits
Product Spec Sheet

JAIMA HOUSE
next project

JAIMA HOUSE

Private Houses
Cariló, Buenos Aires Province, Argentina - Build completed in 2020
View Project