New Headquarters of Broadcom in Prague

New Headquarters of Broadcom in Prague

Architect
Kaplan Architekti

horalik atelier
Location
The Park, V Parku 2316/12, Praha 11-Chodov, Česko
Project Year
2018
Category
Offices
Tomáš Dittrich

New Headquarters of Broadcom in Prague (CA Technologies)

Kaplan Architekti as Architects

With the advent of industry 4.0, software is gradually becoming a commodity that penetrates all areas of human activity. Software is produced in huge quantities to meet the growing demand. Large IT companies are becoming modern factories and existing factories are, on the contrary, digitized as much as possible. It is not so long ago that the first companies started to develop the first software in garages. BroadCom's interior design therefore combines the old industrial halls and garage beginnings of today's global IT companies in a contemporary context.



The design of the offices deliberately disrupts the standard core - corridor - office layout. The core has been dynamically reshaped and equipped with interactive features (graffitied walls, seating niches, and green walls). The remaining spaces are opened into free-flow areas, interspersed with blocks of various raw materials - wood, brick, metal and concrete. The individual blocks are made up of several closed rooms and a semi-open workspace. Thanks to their different sizes and scattered placement, these blocks do not create classic corridors with each other, but rather a fluid space that seamlessly connects to open workplaces.



The heart of the office is formed by a large communal "factory" area with two separate bars. The space is furnished with a combination of original pieces of old industrial furniture and contemporary design elements. The glass facade has been adapted to evoke historic industrial multi-paned windows. The ceiling is covered with grates and real industrial lamps.



Meeting rooms which each have their own individual design reflecting the block they are in help the user navigate the space. Their chief feature is photographic wallpaper displaying an image that is thematically close to each block´s material. Exceptions are made by the smaller meeting rooms located at the ends of the core: these are designed as slightly provocative living rooms in order to disrupt the rigidity of corporate offices.



The interior was designed to engage its users. The wooden facing comes from old beams. Brick tiles are cut from old bricks. The concrete ceilings in the common areas are uncovered and reveal the building´s technological infrastructure, notes and marks left by builders. This creates an atmosphere which it is not necessary to keep constantly pristine. In turn, this eschews the usual constraints of corporate environments and creates instead a feeling of ease and effortlessness.



The working environment allows employees to work in any way - standing, sitting, lying or walking, in a cafe or living room... regardless of their position in the company hierarchy. The employee then simply has to find the location in which he works best.


Material Used:

1. Flooring – Interface - Human Nature Collection

2. Office Lighting – Halla

3. Lamps 

4. Office Furniture 

Project team
Product Spec Sheet

ElementBrand
Human Nature CollectionInterface
LampsBomma
Office Lighting HALLA
Office FurnitureKinnarps
Product Spec Sheet
Human Nature Collection
Lamps
by Bomma
Office Lighting
by HALLA
Office Furniture
The Botín Centre
next project

The Botín Centre

Cultural Centres
Santander, Spain - Build completed in 2017
View Project