NYC Shoebox Apartment (East Village Studio)

NYC Shoebox Apartment (East Village Studio)

Architect
Jordan Parnass Digital Architecture: JPDA
Location
New York, United States
Category
Offices

Apartments

NYC Shoebox Apartment (East Village Studio)

Jordan Parnass Digital Architecture: JPDA as Architects

Recession Special: Home & Workplace in Ten Feet by Forty Storage, restraint, and efficiency were key in carving this bachelor’s studio in the East Village into a live-work sculpture for a grown-up.


“I was thinking maybe we could do something about my apartment,” the conversation began. The architects, Brooklyn based Jordan Parnass Digital Architecture (JPDA), came by for a consultation - basic furniture, paint colors, floor refinishing - but after discussing how he’d like his apartment to work and feel, they agreed that a more comprehensive renovation might be worth the investment.


Living and working in just under 500 square feet, Michael Pozner, Head of Retail Development for American Apparel (which is based in LA), had been pushing the limits of what his apartment, in its current configuration, would accommodate. He’d purchased the studio back in 1999, before the boom of the last decade, and wasn’t anxious to move. But between his office needs and his many toys and quirky art pieces, the apartment was jam-packed and nothing had a place.


“Michael had been occupying the space without ever really living in it, nothing had a home. It was like a college dorm,” says Darrick Borowski, Creative Director for JPDA. “Our goal was to embed his lifestyle into the DNA of the place. Let his living patterns sculpt and mold the space to create an elegant and efficient environment.”


After walking the space with the client, observing and listening, JPDA established some clear design objectives for the remodel. The first was to get rid of the clutter. This meant storage - and lots of it. The second was to define and organize the functional spaces for cooking, cleaning, dressing and sleeping - lending some visual clarity to the environment. The third was to make it more “grown-up.” A restrained minimal palette would help make the small home an inviting retreat from the city below.


The solution was ultimately about exploiting every opportunity for storage, and then combining those spaces and the kitchen, bathroom, and sleeping loft into an intricately sculpted wood-paneled central service core. The space outside of the core area would remain as flexible as possible, and all surfaces and cabinetry would be finished in a high-gloss white to emphasize their adaptability.


Millwork was installed over the entire east wall and concealed with no visible hardware. A walk-in closet was created by meticulous detailing of the sleeping loft to create the necessary clearance for Michael’s 6’-2” head-height.


The end result is a highly efficient, flexible living space that reorganizes the modest floorplan to accommodate the space demands of both the client’s professional work and personal lifestyle. The finished apartment feels airy, open and personal - with no moving required.


Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More