ORIOL HOUSE
Adrián Mora Maroto
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
ManufacturersFlexform
SanitariosDuravit
IluminaciónArkoslight S.L.
ArmariosFINSA
ManivelasHOPPE

Product Spec Sheet

ORIOL HOUSE

RUBÉN MUEDRA ESTUDIO DE ARQUITECTURA as Architects

The house is located in a residential area in the interior of the province of Valencia, next to a high quality natural environment, reinforced by the presence of the Golf Course that borders the plot. 

The entire programme of uses is developed on the ground floor, organised into three independent volumes, clearly visible from the outside. The Studio, with excellent views of the Golf Course, is the only room that rises to the first floor. 

photo_credit Adrián Mora Maroto
Adrián Mora Maroto

The three main volumes are subtly raised from the plane of the landscaped ground, improving the long views, giving greater privacy and increasing the possibilities of ventilation. The three pieces have different heights, responding to the needs of the interior programme, and are joined together by two lower, horizontally communicating nexus pieces. 

The treatment of the envelope is coherent in the three volumes, being very closed in the longitudinal sense, generating the greatest possible privacy with the two adjoining plots. In the transversal sense, in the elevation facing the access road, the high openings contrast with the power of the three closed blocks, while in the elevation facing the interior garden, swimming pool and golf course, the openness is total, with large glazing systems that complete the entire elevation. As an extension, there are three porch spaces covered by subtle concrete slats, which serve the three main areas of use: kitchen-dining room, living room and master bedroom. 

photo_credit Adrián Mora Maroto
Adrián Mora Maroto

Breaking the character of pure longitudinal prism, the central block, which serves the living room, has a large central courtyard, coinciding with the entire width of the volume, which facilitates natural lighting and cross ventilation in the heart of the house, also becoming an extension of the living room. 

The project, with great provocation and formal intentionality, is modelled by means of vertical and horizontal planes built from textured white reinforced concrete, with wooden formwork. It becomes a highly handcrafted moulding work. Dark aluminium and glass are the only materials that accompany the white concrete. Natural light does the rest. 

photo_credit Adrián Mora Maroto
Adrián Mora Maroto

The horizontal plane is resolved by means of large-format stone paving, with interior and exterior continuity, saving the large windows that are integrated below the level of the paving. In the interior, all the vertical walls are in white, in contrast with the green background created by the central courtyard, the outdoor garden and the golf course. 

photo_credit Adrián Mora Maroto
Adrián Mora Maroto

The interior lighting is designed with indirect linear lighting, supported by integrated point luminaires with invisible beams. The house has a domotic installation with control of all the electrical and audiovisual elements. 

photo_credit Adrián Mora Maroto
Adrián Mora Maroto

On the outside, the natural landscaped surface dominates, generating the exterior circulations on large concrete slabs. A fence is planned for the street, in coherence with the rest of the project, resolved by means of vertical slats of white concrete, which allow the house and its garden to be insinuated from the exterior public space.

photo_credit Adrián Mora Maroto
Adrián Mora Maroto

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More