Orléans Multi-modal Transport Hub

Orléans Multi-modal Transport Hub

Architect
AREP
Location
avenue de Paris, Versailles, France
Project Year
2008
Category
Transports
Stories By
AREP

Green Furniture Concept
SNCF - AREP / Photographer D. Boy de la Tour

Orléans Multi-modal Transport Hub

AREP as Architects

In addition to the complete rebuilding of the train station, the Orléans multi-modal transport hub programme is also a refurbishment programme for the immediate station surroundings designed to satisfy two main priorities, namely to optimise interconnections between various transport modes (tram, city buses, trains) and to revitalise the north entry into the city by creating a striking main façade facing the Avenue de Paris that will constitute a major urban landmark.


More from the Architects:


The original passenger shed was set perpendicular to the tracks and was demolished and replaced by a vast passenger concourse, 44 metres wide and 73 metres long, including a cantilevered canopy 7 metres above floor level, covering the space of the original building and the Rue St-Yves. This houses the platform crossing for passengers moving around the station and towards the transport facilities, and SNCF service provision such as sales and waiting areas, etc. located at the intersection of the tram-train interconnection.


The tram-train link, a full-blown, 16-metre wide pedestrian footway running between the bus and tram station, has been created out of the volume of a former public car park. Retail and service provision is situated on either side of the pedestrian walkway along its length. Two escalators and one set of stairs, a glassed-in, panoramic lift and a ramp with a 10% incline are used to negotiate the 3-metre height difference between the train platforms and the bus and tram station. A space created at the eastern extremity of the building provides a direct link between the station and the adjacent shopping mall.


The passenger shed roof structure comprises a double arch that rests on steel pillars. The envelope is a curved roof that changes the station’s traditional appearance, with an arched shape creating a protective interior environment with 17 metres of floor clearance at the highest point. The fragmentation of the station into two parts engenders an intermediate scale that serves to create a hierarchy among the different areas, with platforms on one side and services on the other, and establishes a relationship between the overall scale of the site and the vernacular architecture of the Avenue de Paris.


The granite-paved forecourt of the passenger station is delimited by small posts to restrict unauthorised vehicle access. Taxi pick-up and drop off, as well as private car drop-off, are located along Avenue de Paris, parallel to the platforms. An underground car park has been created beneath the passenger concourse, and another Rue St-Yves.

Gare d´Orléans Train Station

Green Furniture Concept as Manufacturers

SNCF wanted to upgrade a part of their passenger terminal to enhance the comfort of their travellers waiting for the train, and in the same time reduce the noise level. Their Nova C concept offers both rest with different seating options and the opportunity to put your coffee cup on the small tables, alternatively use them as a work station together with the chargers smartly implemented in the furniture. The whole space is carefully thought through to match the ceiling of the station (designed by Arep Architects) that is resembling the waves of 'La Loire’, the river that passes Orléans. 


More from the Manufacturer:


The green acoustic Leaf Lamp pendants above absorb a lot of the noise in the terminal and help create a peaceful space for tired travellers together with our Radius planters & dividers. The whole space is carefully thought through to match the ceiling of the station (designed by Arep Architects) that is resembling the waves of 'La Loire’, the river that passes Orléans. 


Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter