Periscope House

Periscope House

Architect
Studio Bark
Location
Norfolk, UK | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses

Periscope House

Studio Bark as Architects

We should be building more modest, super-sustainable houses like this – a lot more. We need more Natashas to employ more Wilfs… We need to be braver. – Kevin McCloud, Channel 4’s Grand Designs


Periscope House sits on virgin land in rural Norfolk, with a southern aspect & a gentle slope towards the valley of the River Tud. The two timber clad periscopic balconies frame the beautiful views to the valley. They also act as fixed passive solar shading as proportioned to respond directly to summer & winter sun angles. This ensures that the hot summer sun is blocked, whereas the cooler winter sun is able to enter into the thermal envelope with very little obstruction.


A locally sourced Amelanchier tree has been transplanted in front of the southern aspect of the building, and once established will provide additional seasonal solar shading. A high level openable rooflight and a substantial GGBS concrete trombé wall & stair provides for a low impact & season specific passive heating and cooling system.

High ceilings & a generous open courtyard ensure that the plan depth is minimised, accompanied with low level openable windows, (positioned to make the most of prevailing winds) efficient occupant controlled natural ventilation is provided. On the very coldest winter days, the building is heated with a small, efficient log gasification boiler, utilising seasoned firewood from the adjacent woodlands. The firewood will be sourced from the waste timber of nurse trees, planted to encourage the growth of final crop timber.


All site spoil unearthed during excavation has been used for the landscaping, hugely reducing the impact on the UK’s landfill sites, whilst also reducing transport footprints. All the Western Red Cedar used for the cladding was sourced from the local woodlands, situated just 500m from the site and was milled by mobile saw mill. The planks were stacked ‘in stick’ in the adjacent and redundant farm buildings before being processed, graded and installed by a team of masters architecture students from UEL.


This elegant solution for an affordable and environmental family home won permission unanimously at planning committee through Paragraph 55 (National Planning Policy Framework), which relates to building in rural areas where only designs of exceptional quality and designed to the highest architectural standards are approved. Periscope House was the first Code Level 6 building designed and built in the UK to gain planning permission through this policy.

Project Credits
Architects
Oxfordshire Manor House
next project

Oxfordshire Manor House

Private Houses
Oxford, United Kingdom - Build completed in 2019
View Project