Pineapple Street Lobby

Pineapple Street Lobby

Architect
RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE
Location
Brooklyn, NY, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Housing
Resolution: 4 Architecture

Pineapple Street Lobby

RESOLUTION: 4 ARCHITECTURE as Architects

The Pineapple Street Lobby project is a complete gut renovation of the main entrance and lobby of an early 1900’s residential co-op building in Brooklyn Heights. Previous renovations had left the cramped, low-lit corridor feeling piecemeal and outdated.

photo_credit Resolution: 4 Architecture
Resolution: 4 Architecture

The project goal was to transform the disconnected entry vestibule and lobby spaces into a continuous and connective thoroughfare for residents to actively utilize. Early in the design process, probing of the existing conditions led to the discovery of long-ago covered brick walls embedded with remnants of the building’s past.

photo_credit Resolution: 4 Architecture
Resolution: 4 Architecture

The co-op board’s desire to preserve - and architecturally highlight – the existing brick walls inspired the ‘warm’ design palette used throughout the project. An expanse of exposed brick traversing the length of the lobby provided the perfect opportunity to actualize the client’s hope of creating a gallery for resident artists and children.

photo_credit Resolution: 4 Architecture
Resolution: 4 Architecture

Long runs of cove lighting highlight the various materials and textures throughout - walnut, black steel, dark porcelain tile, red cedar, and exposed brick. Upon entry, residents and guests pass by custom CNC milled walnut panels - designed as simple 3D reinterpretations of a pineapple’s skin - that serve as protective covers for new wall-mounted radiators heating the previously cold space.

photo_credit Resolution: 4 Architecture
Resolution: 4 Architecture

Great care was given to the mailboxes so that their inherent necessity became fully absorbed into the composition, as opposed to a clunky afterthought, which is often seen in residential lobbies. Black steel on various sides of the mailbox ‘volume’ provide the residents and maintenance team the ability to magnetically hang building announcements, messages, or other paraphernalia.

photo_credit Resolution: 4 Architecture
Resolution: 4 Architecture

A new built-in walnut bench – recessed into the wall - has become a popular place for residents to congregate and rest after grabbing a book from the newly integrated book exchange closet.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Ceiling FanBig Ass Fans
Strip LightsElemental LED
DownlightsJuno
Product Spec Sheet
Ceiling Fan
Strip Lights
Downlights
by Juno
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More