Pinterest Office Headquarters
Naho Kubota

Pinterest headquarters

All of the Above as Project Designers

When we first met with Pinterest, it was to discuss their office in Palo Alto. There were 12 people in the group, but they were growing quickly. Evan and Ben, Pinterest’s founders, asked us to design an office environment that could reflect their unorthodox character and growth. Our response was through monumentality. Rather than buying a desk for every new engineer, we proposed one large table that would reach maximum capacity over a long period of time. It measured 32’ x 32’, and could easily fit sixty people. The table went into production, when we were called in for another meeting.


The company had exploded. Pinterest had tripled in size and the partners found a 45,000 square foot warehouse in San Francisco that could easily fit 300 people. They wanted a space that would be in a perpetual state of creation. No matter how big the company got, designers and engineers would feel encouraged to contribute their best ideas, to fill in the blank, to decorate, destroy, and exhibit again. We understood, that like the website itself, the office environment would have to offer an abstract framework within which collaborative, social, and emotional relationships could begin to form and transform the architectural space.


To our next meeting, we brought a plan, a model, and a quote—not a price quote, which we are sure they would have preferred—but a quote from the short formalist essay, “Art as Technique,” from 1917, by the literary theorist, Victor Shklovsky:


Habituation devours works, clothes, furniture, one’s wife, and the fear of war. ‘If the whole complex lives of many people go unconsciously, then such lives are as if they had never been.’ The technique of art is to make objects ‘unfamiliar,’ to make forms difficult, to increase the difficulty and length of perception because the process of perception is an aesthetic end in itself and must be prolonged.


We argued that a creative office cannot function on terms of efficiency, connectivity and productivity alone. For each person to take part in the creation of company culture, we would need to counter the habitual environment of the desk, the conference room, and the corner office. The idea of a non-habitual office space continued certain qualities of the initial house where Pinterest was born. There were no cubicles or hierarchies, just a domestic interior transformed by tech loving young people into a workplace.


With these thoughts in mind, we designed a catalog of strange objects. Big volumes that we called ‘houses’ would create pockets within the open warehouse. Different monumental tables would require for people to invent new ways of organizing a meeting, occupying a war room, coming together for a collective lunch or throwing a party at the bar. Even the most democratic, circular table, in inverse, would become a lock-down room for engineers on a deadline. All around, white and glass surfaces would turn into white boards, pinboards, and graffiti walls. The domestic interior would grow thick with objects, sketches and ideas formed through social contact.


We placed four houses into the warehouse, forming at its center a big, gathering space and at its edges a thick infrastructural corridor with service spaces that are variously expansive and compressed. We hope people will see opportunity here to chat with their coworkers, go deep into their work, enjoy the heat of the sun or a darkened room, and let the blood rush to their heads.


Project Designers: All of the Above / First Office Executive Architects: Schwartz and Architecture

Executive Architect

Schwartz and Architecture as Architects

SaA’s work as executive architect for this 45,000 sq ft tenant improvement corresponded with Pinterest’s rapid expansion, including the continued evolution of the company’s ethos and character. In many ways, the building was seen by the client as a blank architectural canvas to be curated by the employees, much as their web presence supports the gathering and organization of images into a virtual pin board. Through a series of Make-A-Thons, the Pinterest folks moved in and hacked the space, immediately making it their own. SaA worked with an initial schematic proposal from the project designers, adding components to the design as the company’s needs developed through construction. For us, the project showcases our collaborative spirit with our clients; one which fosters spaces aligned with their unique visions.


We are currently continuing our collaboration with Pinterest as the architect for the 15,000 sq ft expansion of their headquarters into an adjacent historic structure.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More