Plan B Guatemala

DEOC Arquitectos as Architects

Plan B Guatemala was created in response to the disaster caused by the Volcán de Fuego eruption in June 2018. The ASIAPRODE Association initiated the project to construct 26 homes in order to cover the needs of the affected communities. In an open competition, DEOC Arquitectos came up with a proposal that meets the established requirements, the user’s profile, and the natural context.

 

The project consists of a permanent housing model for the displaced families: a 86m2 house within a plot of 8m by 19m. The construction is divided into two building blocks; the social-kitchen-bathroom zone is separated from the bedrooms by an interior courtyard. Circulation is minimized in order to guarantee the best usage of the different areas.

 

The separation of the living sector into two modules allows the house to adapt to the different conditions of area and site. Besides, the design allows for a vertical growth above the bedroom block, or a horizontal growth by adding another bedroom module if a bigger plot allows it.

 

The house promotes a rural lifestyle, in touch with the outdoors, where the families can share spaces with the rest of the community, extended family and domestic animals. This is one of the reasons for a design with an open facade aesthetic, which in turn provides a more versatile use of the space. It also allows for the local lifestyle and customs to prevail and be passed down through the next generations.

 

The construction makes use of long-lasting building materials easy to find and work with, like concrete blocks, bamboo and steel plate roofing. Concrete blocks were used expressly in different dispositions, creating a permeable lattice that protects the inner areas from the outside, allowing for natural ventilation throughout the spaces.

 

Even though this is a replicable housing model, the pop of color inside the concrete block holes allows for a sober yet strong statement for the families to project their personalities, giving the community a stronger sense of belonging.

 

This house has been conceived as a self-built home, in which the process is controlled by the family or community that will live there. It uses a traditional masonry construction method that allows users to adapt the measurements of the different areas to the building materials, reducing any left-over waste and reducing the construction schedule.

Read story in Español

Project Credits
Execution of Initial Housing Prototype
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Saving StoveEstufa Lola
Bamboo StructureCasa Guatemala
Sheet Metal RoofFerromax
Concrete Joists, blocks and CobblestonesMacizo
Product Spec Sheet
Saving Stove
Bamboo Structure
Sheet Metal Roof
Concrete Joists, blocks and Cobblestones
by Macizo
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More