Primary school Pantarijn & Hindu Shri Krishna
Marcel van der Burg

Public primary school Pantarijn and Hindu Shri Krishna primary school

Atelier PRO architekten as Architects

On an unique location in Vleuten-De Meern, Utrecht, atelier PRO has designed a building for two distinctive primary schools: the public primary school Pantarijn and the Hindu Shri Krishna primary school. Unique, because a Roman limes (‘limit’) runs straight across the plot. And distinctive because both schools have their own clear-cut identity, yet simultaneously share a single building which presents itself as a recognisable unity.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

Limes

Approximately 1800 years ago, the limes served as an important route along the border of the Roman Empire; today it is considered to be a zone of high archaeological value. The ancient road runs through the De Meern district of Utrecht, straight across the plot of the two primary schools. Because the limes has to be kept free from development as much as possible, designing a school here was a complex task. We chose to use this ‘limitation’ as the starting point for the building’s characteristic layout; the primary schools have been built on either side of the former Roman road and are connected through a series of shared, transparently designed playrooms. Thus, the limes remains largely intact and recognisable within its context.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

Vastu Shastra

Both schools have their own, clearly recognisable identity within the building. Pantarijn has an informal, open layout with learning areas on both floors. For the school design of Shri Krishna, atelier PRO chose to incorporate aspects of the Vastu Shastra, the ancient Hindu building doctrine. This translates into the geometry of main structure and the building’s lay-out, around a high central space with light from above. The Vastu Shastra also determined the orientation and positioning of spaces, such as the main entrance, and the use of colour in the building.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

Two schools, one building

In both schools, the classrooms, with their sliding glass doors, are clustered around a central space with learning areas. At Shri Krishna this central space is located on the ground floor, at Pantarijn it spreads across two floors. By using sliding doors, these central spaces can be opened up and connected to two playrooms - which in turn can be joined together using sliding walls, thus making it possible to create one large single space between the two schools. This large space can either be subdivided or used in its entirety, which increases flexibility and fosters shared use. At the same time, it is this space that ensures that the school building is perceived as a single entity.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

Facade and identity

It was both schools’ wish for the building to serve as a landmark, and this was an important starting point in its design. The continuous, connecting façade is realised in aluminium, with a sparkle coating that shimmers in the sunlight. On the ground floor, at schoolyard level, the façade is made of rendered brickwork - dark grey for Pantarijn and white for Shri Krishna. Where the building crosses the Roman limes, the façade is kept largely transparent, so as to keep its course visible through the playrooms. By using a different kind of paving in the schoolyard, in a colour that continues through the playrooms, the limes gets further emphasis.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

Art as a signpost
In order to delineate the separate identities of both schools, the aluminium façade has been modified to their wishes, and embellished with light art and decorative elements: for the Hindu primary school, a perforated pattern based on lotus flowers has been applied above the windows; for the public primary school, a large artwork, which draws on the name of the school, was designed by atelier PRO. Pantarijn refers both to the river Rhine and to the Greek expression "panta rhei" -  "everything flows"; the artwork, which lights up at night, symbolises the wavelike movement of water.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

Sustainability and innovation 

The school building is energy-neutral (ENG), does not make use of natural gas and also has a healthy indoor climate, in concordance with the Dutch ‘Frisse Scholen klasse B rating’ - the second highest possible level.  Thorough insulation of the building envelope and low-temperature underfloor heating ensure that the building’s energy demands are limited, while the energy demands of the users are further decreased by the use of LED lighting and presence detection - as well as CO2 detection in all rooms. Naturally, exterior sunshades have been applied, so as to prevent temperature excesses in the summer. Solar panels on the roof provide renewable energy. The building can also be expanded in the future, according to the client’s wishes.

photo_credit Marcel van der Burg
Marcel van der Burg

The Roman road has given the school building its special expressive form - a landmark within a residential area and a reminder of the first inhabitants of De Meern.

Caption

Read story in Nederlands

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More

Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne
12 Apr 2024 News
Austin Maynard Architects designs a “pretty” wellness-enhancing home in Melbourne

Australian architectural studio Austin Maynard Architects recently completed a new two-story house i... More

Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
11 Apr 2024 News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life

Montreal-based architectural practice Ædifica has completed Cité Angus II, the second p... More

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
10 Apr 2024 News
Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home

London-based architectural practice Knox Bhavan designed Threefold House, a new residential property... More