Résidence des Grands Jardins
Alexandre Guilbeault

Résidence des Grands Jardins

Bourgeois lechasseur / Architectes as Architects

The Grands-Jardins home is located in the Charlevoix region, specifically in Petite-Rivière-St- François, close to the Massif ski station. It sits on the mountainside on a rocky wooded site overlooking the St. Lawrence River. One of the major challenges of the project was to position the house so as to optimize the privacy and the views offered by the site. The home is built parallel to the street and at a slight angle so as to look out over the south and the river. From the inside, you feel you are in a ship’s cabin. As the house is located on a deep slope, passersby can see the top level from the street, while on the river side, three above-ground levels elegantly rise to reveal a façade interconnected by a play of angles and glass.


This contemporary home stands out with its bold, vertiginous form. While the house is well anchored in the rock, the volume of white wood seems to lift from the ground as the lower level is set off by a series of large cement pilings. A wooden walkway connects the home to the parking area and gives an even more aerial look to the structure. The upper level seems to take flight with its galleries projecting into empty space. Without doubt the culminating point of the project is the immense overhanging living room that literally projects and opens onto the slopes of the Massif. These formal feats are achieved through the use of a steel structure; the client wanted to see this structure, mainly the bracings that frame the landscape.


The clients’ plan is sophisticated. The home includes, on level 0, an exercise room and an office with large windows looking out on nature; a wine cellar blending into the staircase; a studio/workshop and access to the pool. The main entrance via the walkway is on level 1. A spacious closet, annexed to the hall, provides a place to store ski gear and other items. Also on this level are a multipurpose room with fireplace and the children’s bedrooms with bathroom. A staircase set in a tunnel of red cedar invites you up toward level 2. This voluntary compression around the staircase leads to a spacious, light-filled area that includes the kitchen, dining room and living room. This space has windows on three sides and reveals the structural steel skeleton. The exposed concrete floor and the steel lend an industrial feel while the wood floor and the central fireplace soften the rooms. The view is breathtaking. Another feature: the cement kitchen counter seems to be floating above the floor and extends out beyond the base. In addition to the terraces, this aerial level includes the master suite with bedroom, walk-in closet and private bath.


This home is inspired by contemporary Scandinavian villas and makes a proud statement in the Quebec landscape. The formal lines are extreme but the choice of materials, the horizontal white wood and the vertical red cedar laths, unify the project and help integrate it into the site.


Products Behind Projects
Product Spotlight
News
10 educational establishments that make use of natural stone
30 May 2024 Specification
10 educational establishments that make use of natural stone

Stone is a natural, low-carbon, robust, and reusable material. In construction, stone is a viable al... More

Innovative Hybrid Flax Pavilion demonstrates use of CLT and flax fiber as alternative to conventional building techniques
29 May 2024 Innovations
Innovative Hybrid Flax Pavilion demonstrates use of CLT and flax fiber as alternative to conventional building techniques

The Hybrid Flax Pavilion demonstrates the application of an innovative wood and natural fiber hybrid... More

C.F. Møller Architects demonstrates importance of evidence-based architecture to providing therapeutic mental health services
28 May 2024 News
C.F. Møller Architects demonstrates importance of evidence-based architecture to providing therapeutic mental health services

Danish architectural firm C.F. Møller Architects has completed the Springfield University Hos... More

Conen Sigl transforms the site of a former Swiss plant nursery into a cooperative housing complex
28 May 2024 News
Conen Sigl transforms the site of a former Swiss plant nursery into a cooperative housing complex

Switzerland-based architecture studio Conen Sigl has transformed a former plant nursery plot near Zu... More

Studio Libeskind completes striking affordable senior housing courtyard building in Brooklyn
27 May 2024 News
Studio Libeskind completes striking affordable senior housing courtyard building in Brooklyn

The renowned international architectural practice Studio Libeskind has completed the Atrium at Sumne... More

25 best interior door manufacturers
27 May 2024 Specification
25 best interior door manufacturers

Beyond their obvious role of creating privacy and acting as transitions between different areas with... More

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury
23 May 2024 Archello Awards
Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang join Archello Awards 2024 jury

Sanjay Puri, Dominique Petit-Frere, Emre Arolat and Yenny Zhang have been announced as Archello Awar... More

Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks
23 May 2024 News
Storefront in Amsterdam by Dok architecten features sculpted facade of hand-molded bricks

The Italian fashion brand Dolce & Gabbana has opened a store in Amsterdam's P.C. Hooftstraat ret... More