RYB House

RYB House

Architect
BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI
Location
Zielonki-Wieś, Poland | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
http://www.jankarol.com/

RYB House

BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI as Architects

This house, located in Zielonki Wieś (a village near Warsaw, the capital of Poland), consists of a monochromatic plaster-and- steel plate mass divided by vertical lines with a soft wooden core.


Its dark graphite armor is formed by walls and a roof connected eavelessly. Dynamic openings in the structure are filled with glass and okoume wood timbering.


The local building code required a gabled roof, which became the main determinant shaping the building’s construction. An asymmetric, gabled roof was designed which covers floors designated for residential purposes under its upper expanse and a two-story living room under the lower portion.


Lowering the level of the eaves significantly reduced the otherwise large volume of the living area.


Roof trusses dig into the resultant tectonic two-story space and a footbridge can be seen which provides access to the upper floor. The uniqueness of the living space makes itself felt in everything from the bend of the ridge through the area under the upper story floor to the terrace, which constitutes an extension of this space when a glass wall of windows is opened.


Individually designed lamps and a tall, thin iron stove complement the two-story living space. The lamps levitate overhead like clouds and the fireplace divides the largest southern expanse of glass in half. A striking decision in the design of the interior was to leave exposed the concrete slab floor, the binding joists and the stairs as well as the raw underside of the TERIVA ceiling.


These rough industrial surfaces contrast with the polished, shining white of the kitchen and the clear expanse of point-supported glass in the stair and mezzanine area. In the last decision regarding the house’s interior, industrial teakwood flooring was laid. It was used for finishing the floors on the first story, the staircase and part of the furniture, such as the bathtub casing and window sills. The beveled shape of the plot affects the shape of the front of the building. The ground floor of the garage was laid out parallel to the front of the plot while the main two-story building was laid out parallel to the plot’s edges. Combining these two directions in the layout allowed a wedge to be created between the forms. This complements the off-center arrangement of the roof to create a front that shows sculptural composition and an interplay of overlapping triangles. The southeastern terrace was formed by cutting away part of the ground floor structure, making it an integral element on the spatial composition. The walking surface, the walls and the ceiling of the terrace were furnished with wooden boards. Currently the house still awaits the completion of the yard with tall grass planted in designated gravel areas and proper outdoor lighting before the Investors will be able to enjoy it to the fullest. The investors are active people, so from the very beginning the house was meant to have a large terrace, where the owner could make use of various strength training devices. It must be emphasized that they showed great aesthetic courage (for example with the raw TERIVA floor) and iron determination in consulting every detail with us.

Featured Projects
Latest Products
News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More

IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre
21 Sep 2022 News
IDOM revamps an old military industry building into a vibrant and playful sports centre

An early 20th-century military industry building was transformed into a large sports complex as a re... More

Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world
21 Sep 2022 News
Office Link in Istanbul offers a new type of flexible workspace for a post-pandemic world

Office Link, a new co-working space inside the Piazza Shopping Center in Istanbul was designed by KO... More

Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe
21 Sep 2022 News
Bangkok’s Guilty restaurant inspired by conceptual artist Richard Artschwager and a pop art vibe

The new Guilty restaurant in Bangkok is the latest in the Guilty by Olivier brand which originated i... More