Shriners for Children Medical Center

Shriners for Children Medical Center

Architect
CO Architects

SRG Partnership

RIOS
Location
Pasadena, California, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Hospitals
Nils Timm

Shriners for Children Medical Center

CO Architects as Architect, Interior Designer, Environmental Graphics Designer

The Shriners for Children Medical Center in Pasadena, CA, combines a three-story building for surgery, clinical services, rehabilitation, and healing landscapes.  As part of a campaign to replace and renovate its aging facilities, Shriners’ new 74,800-square-foot center focuses on outpatient services to better meet its mission of providing care to young patients.  The design leverages evidence-based design strategies, redevelops a suburban site, and features an outward-facing building design that provides a positive emotional journey for patients and families. 

 

The two-acre site is divided into the medical building on the northern half of the property and therapeutic gardens and outdoor gathering areas on the south side.  The contemporary architecture of sweeping horizontal planes, cantilevers, and setbacks, along with a region-sensitive landscape, is consistent with the modernist legacy of Pasadena.  The medical center’s glass-lined walls present an open and inviting character and reveal the activity within the building.  A generous garden forecourt and upper-story terraces draw people outside to connect with nature and their surroundings. 

 

CO Architects and SRG Partnership created the interiors with a focus on color and shape, while steering clear of childish clichés.  Custom-designed murals depicting flora and fauna in colorful silhouettes run along the corridors, inviting discovery on the way to waiting areas and treatment rooms, while acting as positive distractions for children under stress.  The main lobby displays a colorful forest theme and sports swirls of colored terrazzo flooring.  An interactive feature wall changes images with kinetic motion ignited by touch.  The colorful furnishings are set in a variety of seating arrangements to accommodate families.

 

Pre-operative and post-anesthesia care units (PACU) are private, both visually and acoustically, to preserve patient dignity.  Daylight is an integral part of the healing and well-being factor.  Pre-op and PACU rooms are located on the north side of the second floor with windows for direct access to daylight, while indirect daylight is provided to operating rooms, boosting surgeon and staff awareness and energy.  An interior courtyard is located adjacent to the surgery waiting room to provide families with outdoor access.  The rehabilitation department includes a physical therapy gym and outdoor terrace for exercise.  Rehab treatment rooms are positioned on the east side of the building to capture diffused light and clear vistas of the San Gabriel foothills. 

 

Rios Clementi Hale Studios designed the multi-level landscape for healing, reflecting, and gathering.  The three outdoor areas, located on the ground, second, and third levels, are inspired by different ecological and cultural aspects of the Pasadena region, including the grasslands of the San Gabriel foothills, farmland of the region, and annual Rose Parade.  Outdoor spaces allow individuals to relax in solitude, exercise in nature, or stroll along the planted gardens.

Project Credits
Architect, Interior Designer, Environmental Graphics Designer
Executive Architect (medical planning and interiors)
Landscape Architect
General Contractor
EXP
MEP Engineer/Lighting
Structural/Civil Engineer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Medical Equipment PlannerMazzetti
Product Spec Sheet
Medical Equipment Planner
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More