Soo Nipi House

Soo Nipi House

Architect
Marcus Gleysteen Architects
Location
Lake Sunapee Dam, Sunapee, NH, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Marcus Gleysteen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Heat Recovery SystemFantech
Interior LightingJuno
WindowsMarvin Windows and Doors
Doors: Douglas FirSimpson Door Company
Facade claddingTruExterior

Product Spec Sheet
Heat Recovery System
by Fantech
Interior Lighting
by Juno
Doors: Douglas Fir
Facade cladding

Soo Nipi House

Marcus Gleysteen Architects as Architects

Sited atop a highly visible promontory on Lake Sunapee, Soo Nipi House was designed for a brother and sister (and their families) to enjoy together or separately. Our clientsrequired two primary bedroom suites and a variety of gathering places. While keeping the footprint compact, they also wanted every space to feel connected to the landscape.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The massing of Soo Nipi House is formed by three parts. The layout balances two primary bedroom suites, both with spectacular lake views, over a shared, loft-like main living space. The main living area is divided into zones for cooking, dining and relaxation. Large sliding doors open to promote a sensory connection to the site and allow the living space to extend outdoors. Inside, the orientation of the fireplace allows one to simultaneously enjoy the hearth and the view.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The interior spaces are intimate and handmade. Artisan tiles in the kitchen along with Douglas fir beams, ceilings and walls express the care and skill of their creators: local makers and builders who are masters of their craft.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

The siblings’ original house on this site was destroyed in a fire caused by a lightning strike. Shrubs, ground cover and a number of surrounding trees were also sadly lost. Now, native plantings are revitalizing the damaged terrain, while a granite and Douglas fir pergola offers a privacy buffer and shade to the primary living spaces. Designed for net-zero energy, a photovoltaic array covers the majority of the roof. All potable water is sourced from an on-site well. A system of downspouts, rain gardens and a dry well collect runoff to control erosion and help recharge the natural water table.

photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen
photo_credit Marcus Gleysteen
Marcus Gleysteen

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More