Stade Pierre Mauroy

HAVER and BOECKER as wire mesh facade, transparent media facade

The most advanced multi-purpose stadium Stade Pierre Mauroy, earlier referred to as Grand Stade Lille Métropole, is clad with IMAGIC WEAVE® transparent media facade by HAVER & BOECKER. There are three different areas of varying resolution, each providing the optimum requirement for playing the media required.


Located on the Boulevard de Tournai in Lille, France a magnificent stadium was completed in summer 2012. The unique design is by architects Valode & Pistre and Pierre Ferret, who are renowned for their expertise and the quality of their projects.



Wire mesh façade

For this extraordinary stadium, the architect wanted the external view to be as exciting and distinctive as the inside. The elliptical main façade of the Stade Pierre Mauroy is covered with 2046 m² of architectural wire mesh manufactured by HAVER & BOECKER.


The chosen weave type DOGLA-TRIO 1030 is not only functional but also aesthetically attractive. During the day the semi-transparent surface of the stainless steel wire mesh creates an elegantly gleaming appearance in the sunshine.


The woven wire mesh is virtually maintenance-free, easy to clean, non-flammable and also offers sun protection. At the same time, due to the open area of the wire mesh, the required ventilation to the stairwells and VIP-area is maintained.



IMAGIC WEAVE® Transparent Media Façade

The main façade especially reflects the urban nature of the new stadium. LED mesh IMAGIC WEAVE® can easily transform into a multimedia attraction, for example to enhance events taking place at the stadium.


The concept of the architectural team of Valode & Pistre and Pierre Ferret was to create a façade that in one moment fascinates with its elegance and clarity, and in the next brings the stadium to life through atmospheric light and colour. To realize this concept they set extremely high demands on the flexibility of the media façade system. IMAGIC WEAVE® transparent media façade by HAVER & BOECKER met all these demands.


IMAGIC WEAVE® enables the creation of individually programmable lighting effects in up to 16 million colours, from simple graphics to live video coverage of sporting and cultural events. By attaching slim LED-profiles to the reverse side of the wire mesh a homogenous and transparent look of the façade is maintained at all times.


With a height of 20m and a length of 120m, the media façade has 70,000 pixels covering the entire surface of the external envelope. Within the whole facade there are three different resolution areas: a rectangular high-resolution screen for promotional videos; an elongated medium resolution “ticker” style screen, and a large background screen with a low resolution, which can be used for graphics or creating various lighting moods.


The 20 m high mesh panels are tensioned using tension profiles, clevis screws and pressure springs. The border elements of the elliptical surface were custom fitted using welded flat steel, special eyebolts and pressure springs


In total 4.3 km of powerful LED profiles were installed by abseilers to 2046 m² of architectural wire mesh. The installation of the LED and architectural wire mesh components, as well as the pre-installed power and control racks for the media façade, was carried out under the guidance of the HAVER & BOECKER technical team.



Easy operation

In a nearby control room the complex video control system is realized with an ecue lighting control server fx and 25 ecue Video Micro Converter. Using wireless technology it can simply and playfully be controlled using a Smartphone or tablet pc. All three areas of the media façade can be controlled separately using video content or can be used as single units for external representation.


IMAGIC WEAVE® transparent media façade converts the stadium area in front of the ticket counters into a multimedia attraction for fans, visitors and passers by.

This story is available in multiple languages

STADE PIERRE MAUROY

Valode and Pistre architectes as Architects

The Grand Stade de Lille Métropole represents the joint work of two French architecture agencies: VALODE et PISTRE Architectes and the Atelier FERRET Architectures. This project was constructed following a PPP competition won in 2008, for which the EIFFAGE group was the builder.


UNIQUE PORTRAIT OF AN AVANT-GARDIST STADIUM: URBAN DEVELOPMENT - DESIGN - MULTI-PURPOSE The architecture of the Grande Stade de Lille is governed by a multitude of concerns: • urban (the stadium represents the seed of a new district of the City of Lille) • objectives (more than a multi-sports stadium, it is a totally multi-purpose venue) • spatial (the stadium is compact and convivial despite its capacity of over 50,000 seats) • aesthetic (its design symbolises the innovation that characterises it, and makes it an emblem of Lille's urban community) • constructive (its mobile structures - roofing, pitches and the design of its external structure represent real technological challenges)


AN URBAN STADIUM The Grand Stade project is in line with the architectural and urban policy which the City of Lille has upheld for several years and which has enabled the creation of new districts boasting high quality such as Euralille. The Stadium is situated in the district of Borne de l'Espoir, a territory straddling the communes of Villeneuve d'Ascq and Lezennes, approximately ten kilometres from the centre of Lille.


The north facade has been devised like the facade of a building facing the street The first challenge - the new stadium is situated on a site that is currently being developed. It was to be the essential element of this development and needed to be able to impress on a city-scale.


The plot is triangular in form. It is bordered by the boulevard de Tournai to the north and the boulevard du Breucq to the east. The first stage of our work consisted of laying out the stadium to the north-west of this triangle. A large space is cleared on the other three sides of the structure. The objective of this annular area is that it will become the centre of the new district which is developing around the stadium. An urban facade, flat and aligned on the boulevard de Tournai, cuts the ovoid form of the building. The facade and its concourse hold real significance on this boulevard, a distinct entrance overseeing orientation of the spectator and serving to affirm the stadium's multi-purpose vocation. At night it becomes an illuminated interactive screen, a showcase of the stadium over the town.


A stadium without barriers - The stadium enclosure and access control perpendicular to the facade A stadium is generally surrounded by a sealed enclosure, enabling access control. Most stadiums are designed within a closed perimeter which blocks off access during and outside of matches. We have therefore devised a stadium with an enclosure incorporated into its facade. During or outside of matches, with or without ticket, you can walk around this building. Its aim is to create dreams and emotions; in fact, you can glimpse the pitch behind its external structure, through the access points to the terraces of the lower section. In this way, the space fulfils its role as a permanent urban venue.


A refined urban, discreet presence The gigantic size of a facility like a stadium lends itself very easily to monumental character (the stadium pitch alone covers 1 hectare). The integration of the stadium to lie at the heart of a future urban fabric required work on the scale of the building. We therefore embedded the first section of the terraces into the ground. The height of the building was thus reduced to 38 m. The underground area of level 0 (pitch level), which unites all the areas not accessible to the public (changing rooms, storage areas, internal service routes, technical and security premises, media rooms...) frees the ground level which becomes an immense annular ambulatory, an area of transition, visually open both to the public area and the pitch.


AN ELEGANT AND EMBLEMATIC DESIGN Form - arena The design of the arena represents the architectural response to a series of essential objectives: - optimal visibility for all spectators - maximum proximity of the entertainment for everyone - great atmosphere within the stadium - effective functionality in absolute safety


The compactness of the building, resulting essentially from work to optimise the curves of visibility, ensures that the spectator is always less than 140 m from the furthest point of the field (regulations authorise 190 m).


The arena is ovoid. It is composed of a lower general public section accessible from the level of the stadium concourse, a VIP and business balcony with lounges and attached boxes accessible from the ambulatory on level 1 and a top general public section accessible from the ambulatory on level 2.


The rounded, continuous, compact and enclosing form which surrounds the ground generates a great deal of atmosphere and conviviality in the stadium.


External structure - facade Sporting enclosures are very popular public facilities with a media buzz and, as such, they become the emblems of cities. The Grand Stade de Lillewill also be a place with a cultural vocation. We have therefore developed an understandable and memorable form symbolic of spectators coming together for an event. It is a vast ovoid envelope, the transparent skin of which interacts with both daylight and with artificial light. This curvilinear profile involved complex technical and geometrical operations. It operates like a filter which the eye can more or less penetrate. It is made from 32 km of hollow extruded polycarbonate tubes. They are 21 cm in diameter and are assembled by powder coated moulded aluminium parts. The spacing of the 21 cm tubes in the bottom part slowly and gradually increases as the facade gets higher. This system offers a facade that moves constantly according to the angle of view. Its tonality changes throughout the day and according to the seasons. During the day, the translucidity and the reflection of the polycarbonate tubes oversees harmonisation of the building and the sky and environment and transform it into a huge polished pebble. At night, its presence is revealed by the diffraction of the light in the tubes; during this time, the stadium looks like a great magic lantern.


Structure of the envelope The envelope of the stadium relies on a succession of tall thin steel arches which regulate the movement of the spectators in the large ambulatory. The colours of these structures (different shades of grey) highlight the envelope tubes. The only exception being the "mega letters" of the signage, which feature the selected colour code (colour wheel) for the whole building. Apart from the signage, the only striking colour in the stadium is that of the pitch.


A MULTI-PURPOSE STADIUM In order to make its operation profitable, nowadays, a stadium must be used not just for 25 annual football matches, but for other sports competitions or large-scale entertainment. It is not enough to install a stage for concerts or a Davis Cup tennis court on a stadium's pitch, as the spectator is too far from the action. A new architectural model had to be invented to provide genuine, high-quality multifunctionality. The challenge was to design a spatial area in which the spectator feels just as happy watching a game of football, or basketball, a concert, an opera by Bizet, or even a piece choreographed by Angelin Preljocaj.


So the project sets itself three ambitious goals, which genuinely incorporate a high degree of technical and economic elements: 1 - to cover the entire arena, both terraces and pitch. 2 - to protect the pitch 3 - to provide the immediate proximity of the public to the entertainment in all configurations


Precursor - A stadium which sets a precedent Even in terms of fire safety, this project involved rethinking and adapting the current regulations which did not take into consideration the possibility of creating a building that is both a stadium and an auditorium. This reflection led to a new regulation, governing Large Multi-Use Buildings. The Grand Stade de Lille Métropole has set a precedent.


The retractable roof The highly technical retractable roof is an essential element of the design of the building. It opens lengthways in two halves. Each half consists of two "stacked roofs" which are stored one on top of the other in the open position. They complete the silhouette of the building and so contribute to the emblematic appearance of the stadium. The four parts of the retractable roof slide over two spindle-shaped gigantic beams, overhanging the longer sides of the pitch. These highly-stylised and distinctive powerful steel beams are a tribute to the steel-making heritage of the region. This stacking device is a world first, as up until now, existing retractable covers were designed in two halves, each consisting of a single roof. So, in the open position, the roof of the stadium remains in harmony with the volume of the whole. The totally smooth covering of the white PVC retractable roof offers a sleek envelope. The composition of the roof has been designed to be acoustically highly effective . So the average reverberation time achieved (between 2 and 3 seconds), despite the size of the building, makes it possible to organise high-quality entertainment.


A major architectural innovation - "The entertainment box" The invention of the entertainment box represents the architectural response to two objectives: 1 - to protect the pitch, but without removing it completely onto the concourse as is the case with other stadiums 2 - to place the spectator as close as possible to the action in all configurations Sliding the entire pitch outside the stadium would have resulted in the elimination of the public concourse during all other uses of the stadium other than for football and rugby and would have contradicted its urban vocation.


We came up with the idea of concealing an arena with 7,000 additional places under the northern half of the pitch. It consists of four telescopic platforms which can be wholly or partially deployed to be perfectly incorporated as an extension of the bottom section. The northern half of the pitch is lifted up with cylinders to a height of 6m. Then, using a rail system, it slides over the southern half of the pitch. So all the mobile parts remain within the stadium. This is seen in theatres, a black velvet curtain fixed on to moving beams is hoisted by cables up to the roof. It unfolds in the transverse axis of the ground, isolating the unused southern part of the stadium from the northern part which is now an arena or zenith with 30,000 seats. The surface of the moving stage when the 4 telescopic platforms are deployed is slightly higher than that of a handball court (the largest field of all indoor team sports). It can just as easily be used to play tennis, basketball, volleyball, or handball, or to organize a swimming, figure skating, gymnastics or fencing championship. In the concert configuration, the telescopic platform with its back to the curtain is not used and a stage measuring 40 x 20 m can be installed.


This major architectural innovation, unparalleled in the history of stadium and entertainment venue design, renews the possibilities for stadium usage. The Grand Stade de Lille Métropole is therefore three buildings in one: a stadium, an arena, a concert hall. In all three configurations, the proximity, essential for intimacy and a friendly atmosphere between "the spectator" and the "player", is optimal. So, this is not just a football stadium where entertainment events are held but an entertainment venue in which football is played, a sport which, like many others, has become true entertainment.

Project Credits
wire mesh facade, transparent media facade
Engineers
Contractors
Consultants
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
wire mesh facade, transparent media facadeHAVER and BOECKERDOGLA-TRIO 1030, IMAGIC WEAVE - Transparent Media Facade
Product Spec Sheet
wire mesh facade, transparent media facade
Zhejiang Perfect Production Factory
next project

Zhejiang Perfect Production Factory

Offices
China, Zhejiang, Jiaxing, 海宁市 - Build completed in 2019
View Project