TextilWerk

TextilWerk

Architect
ATELIER BRÜCKNER
Location
Bocholt, Germany
Project Year
2011
Category
Cultural Centres

Memorials

TextilWerk

ATELIER BRÜCKNER as Architects

A subtle dialogue between historical structure and current architectonic accents is being offered at the former Herding spinning mill in Bocholt. The industrial monument has been reinvented for use as a cultural centre. Warehouse for shows, special exhibition areas, event spaces and catering found place at the so called TextilWerk. "Reanimate and reinvent" were the maxims of ATELIER BRÜCKNER. By means of careful architectural surgery the original functional interrelationships of the factory were underlined. The language of form and colour are derived from the old building structure. A staircase which is accentuated with the colour red and was inserted into the 20 metre-long rope and pulley section of the former factory acts as the central means of access to the various parts of the building. In this way, the various parts of the facility are now opened up along the original energy axis: from the boiler house (for generating energy) to the machine house (for transforming energy into motion) and the rope and pulley section (for transmitting power) to the spacious spinning halls and the former technical control centre on the roof of the flat building (air extraction). This has now been replaced with an airy restaurant, whose front-hung facade, which is made of steel threads, continues the metaphoric reference to the former spinning mill. Inside the new glass cube, an installation composed of 88 ceiling lights from the 1950s is a reminder of this important phase in the history of the factory. A dialogue between the present use and the retained historical features is developed on all five floors of the building complex with its 6,000 square metres of floor space. All the added fixtures and fittings are optically offset and add a time layer of equal value to the old still existing features, which can be experienced as historical markers with all the traces of their former use. The new functionally assigned sections such as the shop, the counter, the cloakroom, catering and WC areas have been added as independent elements. Their light-grey surface stands out from the heterogeneous surroundings, whereas their insides each display a colour that reflects their history: blue, red, green, white and black. The mobile furniture also makes use of these colours.


Consequent separation of stock and new construction: maintenance of the stock in large parts of the building: Surfaces (ground, ceiling, walls), technical components (channels, pipes, cable, wires) tell about the industrial history of the building; addition by new operating areas or components. Staircase: fully welded steel construction double T-beam (IPE) for the stringers, 400 mm high and 15 mm thick folded sheet steel in the sector of the stairs Restaurant: cube of glass with sheds curtained facade of 2300 tubular steel ceiling installation of 88 (23 blue and 55 black) historical luminaires Furnishing: The new operating areas are involved as independent units. Their pale grey surface contrast with heterogeneous environment, while the inside of each unit picks up a colour of the historical room atmosphere: blue, red, green, white and black. The mobile furnishing as well is pouncing on this colours. Chairs: Catifa 53, Company Arper

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersArper SPA
Product Spec Sheet
Manufacturers
Fosbury & Sons Co-Work
next project

Fosbury & Sons Co-Work

Restaurants
Antwerp, Belgium - Build completed in 2016
View Project