The Studio – London

The Studio – London

Architect
Squire & Partners
Location
London, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
Stories By
Squire & Partners

Banker Wire
Hufton & Crow
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wire Mesh Layered CladdingBanker Wire
ManufacturersiGuzzini
ManufacturersGlazing Vision Europe
Access FloorsKingspan Group
manufacturerXal GmbH
manufacturerEJ Lazenby Contracts

Product Spec Sheet
Wire Mesh Layered Cladding
Manufacturers
Manufacturers
Access Floors
manufacturer
manufacturer

The Studio, 10a Greencoat Place

Squire & Partners as Architects

The Studio was created by revitalising a former Victorian depository to provide bespoke open plan office with an animated street frontage. The industrial character of the building was a strong influence on the design, which sought to retain elements of the robust structure.

photo_credit Hufton & Crow
Hufton & Crow

Existing features such as vaulted concrete ceilings, brick walls and ochre coloured lifting beams were exposed to their raw state, and highlighted with modern light fittings, while other industrial mechanisms such as sliding doors, pulleys and window shutters were refurbished.

photo_credit James Jones
James Jones

The reception area has a polished concrete floor leading to two matt black patterned steel staircases, while a platform lift is encased with two layers of patterned mesh in fine brass and black copper plate. Office spaces at lower and upper ground levels are linked by a top lit central lightwell spanned by a black steel bridge.

photo_credit James Jones
James Jones

Original Victorian colours found within the building informed a palette for feature elements such as structural beams in Signal Black and cast iron columns in Colchester Lathe Green. Inspiration was taken from existing patterns and motifs to create a series of contemporary elements including bespoke laser-cut casings for heating/cooling units and patterned floor tiles in the WC’s.

photo_credit James Jones
James Jones
Caption
Caption

The Studio – London

Banker Wire as Wire Mesh Layered Cladding

The Studio is a former Victorian depository that was revitalized to become an open plan office with a beautiful street frontage. The building has been reconfigured with a new entrance befitting its scale and location with office accommodations above.

Caption

The redesign compliments and utilizes the building original industrial features such as brick walls, concrete soffits, and exposed cast iron supports. A refurbished platform lift is the prominent feature in the reception area.

Caption

The lift is enclosed in two layers of Banker Wire’s lock crimp wire mesh patterns. First is a fine woven brass wire mesh, L-3. This pattern is layered behind a larger opening mesh of a similar design. L-80, another lock crimp pattern, is plated in black copper and sits over the L-3 brass pattern creating an interesting texture. Combined, the two patterns evoke the industrial aesthetic and the era that the architect was capturing in their design.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More