Turn The Corner Medical Clinic

Turn The Corner Medical Clinic

Architect
Drawing Room Architecture
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Hospitals
Daniel Fuge

Turn The Corner Medical Clinic

Drawing Room Architecture as Architects

This brick beauty was originally the ANZ bank on High St, Northcote.


With a formal authority it welcomed people in to make cash transactions. When Tamsin & Chris took on the space they planned to change all that.


With a popular existing medical clinic next door, bursting at the seams, they jumped at the chance to create the kind of medical clinic that would celebrate their vision of wellness.


Their brief was to make it NOT look or feel like a medical clinic.


No white, no foreboding formal reception desk, no hard hose-down-able surfaces.
The space was to be warm, inviting & inclusive.


With the main patron groups being sexual health & maternal child health, individuals required very different waiting spaces, not one large centre space fitting of its earlier life as a bank.


Creating 9 new consult rooms, a treatment room, vaccination room, nurses room and two separate waiting areas meant every last square metre was needed. 


With accessibility being key to patrons with prams, wheelchairs or walkers, a generous lift was needed to connect the two floors.


The clients wanted patrons to be able to wait in comfort, plug in their laptop, do some work, grab a glass of water, throw out the kids snack wrappers or read a book in a welcoming environment.


Beyond the spatial requirements the space needed to be local, warm, personal, inviting.


Colours of the bush create a series of entry, waiting, corridor and consulting spaces; with names like Cuddlepot, Green Ash, Jungle Moss, Thicket & Banksia Leaf speaking to the several layers of green that climb the walls, get lighter as you move up to the second level and warmer as you find your way to the family waiting area at the rear of the building.


Black butt, Vic Ash, and Huon Pine circular table tops offer surfaces to wait, work, rest & play.


Circular lines etch the floor speaking to the flow of foot traffic as well as a disruption to the earlier authority of the double height space.


Woolly, textured hand-woven jute line the waiting benches, the antithesis of typical white hard surfaces.


Crisp green tiled bays indicate public hand wash and filtered water stations, here glasses are available instead of disposable cups.


These water stations speak to the local area of cafes, pubs & wine bars, no white tiles used here. Bins for recycled & organic waste allow patrons to clear out their bags with peace of mind, even waste is well cared for here.


A suspended baffle hovers over the main area, disrupting views, creating a more intimate space and casting angular shadows as the daylight casts shadows around the interior throughout the day.


An angular reception desk unlike one ever seen in a 'serious' medical clinic, like the echidna of reception desk, allows the staff and visitors some humour in an otherwise charged environment.


Open pigeon holes line both waiting areas, waiting quietly for the lifting of COVID restrictions, when toys, a library of books and plants can once again find their home.
Large graphics march along the new timber floors, way finding for new visitors, bringing them to their doctors door.


In the consult rooms themselves a relaxed palette of green, bayleaf, timber and black help doctors and patrons to discuss the matters at hand in a relaxed, informal environment.


Those needing to head upstairs pass a painting of the Australian bush painted for the space by local artist Joe Blundell.


Layers of thought and love have been focused into this space, by the visionary clients, local architects and hard working building team.

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More