Waldgartenstraße Residential

Waldgartenstraße Residential

Architect
Dietrich | Untertrifaller
Location
Zollikerberg, Switzerland | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments

Housing
Albrecht I. Schnabel

Living in Waldgartenstraße, Zollikerberg

Dietrich | Untertrifaller as Architects

For this small estate in a quiet residential area loosely built up with single-family homes, we have arranged two elongated cubes slightly offset to each other. This ensures both the necessary privacy and unobstructed, wide views. To the north, an inviting, semi-public courtyard opens up the complex, while the play ground is located to the north-east, separated from the private areas. The architecture skilfully plays with the contrast of raw concrete and fine wood structure. The façade is extensively glazed, the balconies offer constructive weather protection and summer thermal insulation. The emphasis on the horizontal, the contrast between closed and open areas and the targeted use of daylight appear unobtrusively elegant.

photo_credit Albrecht I. Schnabel
Albrecht I. Schnabel
photo_credit Albrecht I. Schnabel
Albrecht I. Schnabel

The living concept is reminiscent of stacked bungalows, which can be ‘surrounded’ on three sides. The lined up, well-proportioned rooms can be furnished in a variety of ways and receive light and space through floor-to-ceiling glazing and deep verandas. The living room and kitchen border a protected loggia, which allows attractive interior and exterior references. The staircase becomes a pleasant meeting zone thanks to the vertical incidence of light and visual reference to the entrance courtyard.

photo_credit Albrecht I. Schnabel
Albrecht I. Schnabel
photo_credit Albrecht I. Schnabel
Albrecht I. Schnabel

The building consciously sets itself apart from the street space and thus develops a high degree of outdoor quality. The fruit trees in the south-west of the property as well as the surrounding hedges are preserved. The garden offers a high degree of privacy and at the same time a wonderful view into the greenery.

photo_credit Dietrich Untertrifaller
Dietrich Untertrifaller
photo_credit Dietrich Untertrifaller
Dietrich Untertrifaller
Product Spec Sheet

Espace culturel Beaumont Hague
next project

Espace culturel Beaumont Hague

Cultural Centres
Beaumont-Hague, La Hague, France - Build completed in 2015
View Project