Zegel

HUB as Architects

The building is situated on the corner of Zegelstraat and Turnhoutsebaan, the latter being a major access road to the city of Antwerp.
The building comprises a mixed programme with offices for district police, residences and the entrance to a metro station.


The metro station greatly reduces the possibility of bringing down loads on the corner of the site, a fact which defines the project’s tectonic form.

The plinth – of the same height as the neighboring buildings – comprises a Vierendeel beam which spans the metro station and distributes the load of the tower volume located on the corner. The façade is a light shell made of aluminium which tempers the support structure’s exuberant character while lending the building a relaxed and almost classical articulation.

The entrances to the metro station and the district police station are located beneath and in- between the Vierendeel beam, while the residences are situated in the superstructure.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

Residence / 363
next project

Residence / 363

Private Houses
Noe Valley, San Francisco, California, USA - Build completed in 2020
View Project