Apartment NANA
Fernando Guerra | FG+SG

Apartment NANA

RAR.STUDIO as Architects

The apartment is located on the first floor of a building that was constructed in the second half of the 19th century on an area of landfill established along the Lisbon waterfront in the wake of the 1755 earthquake.

Its expansive area and lofty ceilings, the abundant natural light and the conservation of some of the original finishings and decorative features were not only among the characteristics that the client sought but are also those that best define this home’s identity.

The project correspondingly incorporated the desire to restore, conserve and enhance these same characteristics in conjunction with a proposition contemplating an exercise in interpreting the Lisbon architecture of this period and its respective constituent facets.

The spatial layout of the apartment broadly corresponded to the needs of the client and thus enabling both the safeguarding of its advantageous typological structure and the easy resolution of the programmatic impositions: the provision of substantial areas of storage space for clothing, distributed and incorporated into the three central rooms. These inner rooms and their respective contents were conceived and designed so as to be able to remain permanently open and interacting with the areas contained in the east and the west of the apartment and thereby endowing an intermittent and metamorphic visual and spatial relationship between these areas.

In the kitchen, where the walls still retained the original 19th century tiles, more recent interventions had introduced disqualifying features, that were removed.
The bathrooms, with misaligned layouts and means of access, were subject to profound intervention and were both structurally redesigned.

In addition to new systems and infrastructures alongside those that were restored, such as the flooring and the plastered ceilings, a triage process was also undertaken. The various layers of time, the programs implemented and their consequent adaptations drove to a series of choices. The new solutions were integrated without jeopardising those selected for retention; the old, the askew, the already existing exceptions and those resulting from the work itself.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
25 best brick cladding manufacturers
4 Mar 2024 News
25 best brick cladding manufacturers

Bricks can produce beautifully textured surfaces with unique qualities of color and grain based on b... More

Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More