Arnhem Rozet
Scagliola Brakkee © Neutelings Riedijk Architects

Cultural Center Rozet

Neutelings Riedijk Architecten as Architectural design

PROGRAMME
Arnhem Rozet is the new address for various cultural and educational institutions in Arnhem. The mixture of Library, Heritage Centre, Art Centre and Community College gives rise to one of the most important public buildings in the city.

 

A LINK BETWEEN DOWNTOWN AND POST-WAR EXPANSION
In volume and articulation Rozet forms the architectonic transition between the historic and the post-war city tissue of Arnhem. The building lies at the conjunction of the Station Area and the Kerkplein (Church square), which is the central route in the urban planning for the Rijnboog quarter in Arnhem. Rozet, with its cultural and educational program, provides an anchor point on this public route and a catalyst for future urban development.

 

THE INTERIOR STREET AS AN EXTENSION OF THE URBAN ROUTE
Rozet has been designed as an urban elongation of the central route between the Station Area and the Church square. The core of Rozet is formed as a glazed interior route which intersects the building on all floors. A lingering public gallery with a sequence of attractive squares which function as entrances for the various institutions and reflect the synergy between them. Occasionally the interior street takes the shape of an exhibition hall or foyer, at other times it functions as an auditorium or an ascending reading room with study sites. The visibility of this interior street from outside as well as the apparent programming on the inside of the building in the showcase windows, led displays, book cases and illuminated billboards strengthen the public identity of the building on both street and city level.

 

FACADE & IDENTITY
The façade of Rozet is aimed at expressing public identity. It is built out of sandy, vertical concrete elements that display the building as a whole to the city. The elements feature reliefs and rosettes, giving the façade texture and the building meaning in its public supply by their analogy with knowledge. On the one hand the vertical blinds function as a fixed screen, on the other hand they allow the sunlight to enter deep into the building through high vertical windows.

 

A SUSTAINABLE BUILDING
A combination of choices make Rozet a sustainable building. The interior street operates as a climate neutral vent based on natural ventilation. The roof is entirely green. It is a combination of vegetation and a water buffer which contributes to the air-condition of the building. Birds and insects benefit from this green oasis in an urban setting. Furthermore, the roof accommodates solar panels which make a substantial contribution to the energy requirements of the building. Lastly the thermal storage establishes Rozet as one of the most sustainable buildings in Arnhem.

Best Building of the Year

Jansen as Suppliers

Knowledge and arts complex Rozet been voted Best BNA Building of the Year 2014. This multifunctional building was designed by Neutelings Riedijk Architects.


This cultural building is organized as a public route that meanders up from the narrow streets of the medieval city center of Arnhem. The cultural activities enroll along this public cascade: library, reading rooms, music classes, art studio’s, study areas, exposition spaces, auditorium, cafeteria and bookshop.


A giant bookcase forms the center of the building as a spine for display, storage and vertical circulation. Around it, large column free floors surfaces can be arranged in a flexible way.


The route to the top culminates in a panoramic roof terrace, overlooking the historic city center. The transparent nature of this route is formed by steel Jansen VISS curtain walls.

Read story in Nederlands

Rozet pictures

Catalogtree as Artist collaboration

Relief and fences for the facade of the 'Rozet' building in Arnhem


The Rozet design is based on a Penrose pattern: a non periodical tiling made up of two particular rhombuses, generating a pattern that lacks translational symmetry. Laying down these tiles one by one, the pattern grows irregular like a crystal, making it very difficult to predict what the outer shape of the pattern might be. Every decision now has implications for future possibilities. To us, The Rozet symbolyses how knowledge is acquired - fitting for a building that hosts a public library, music classes, exposition spaces, an auditorium and a heritage center.


The pattern is used in various ways throughout the building. As the relief facade element that gave the building its name and in fences outside and inside the building.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More