Bacatete House

Bacatete House

Architect
RIMA Arquitectura
Location
Mexico City, CDMX, Mexico | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses

Bacatet House in Mexico City surrounded by gardens

RIMA Arquitectura as Architects

This project is governed by the idea of creating an urban home that transports you to a different place, away from the city, through a sensory experience. With this objective, we created an environment inside the property in which both the house and the outdoor spaces coexist and permeate the indoor-outdoor relationship. This was achieved by designing gardens that surround the house and create paths between nature and the building materials themselves, such as wood, stone, exposed concrete, carbon steel plate and glass. In this way, the outdoor paths, which although they are simple due to the property’s dimensions, delineate a shift away from the city. We used different materials with rich, warm, and primitive textures for the exterior, while inside they become simpler and sophisticated.

 

A single-family home, including three stories and a basement, rises out of this single-front rectangular site.

 

The ground floor provides access to the driveway, footpath, main foyer and service entrance, all of which are located at opposite ends of the property. It also houses the common and social spaces, including the living and dining rooms, study, kitchen, and guest bathroom. In terms of outdoor spaces, gardens are located at the front and rear of the property. A walkway extends along the property from the entrance to the rear garden, allowing access to the home over a basement garden.

The first floor contains three bedrooms, each with its own bathroom and dressing room, a TV room and a double height terrace in the center of the built footprint. The second story contains the main bedroom with a lounge area, dressing room, and a terrace facing the best view of the valley. The basement contains a covered parking area, a wine cellar, gym, two service bedrooms with a bathroom, one utility room, a machine room, and a garden that provides natural light and ventilation to the living spaces.

 

To meet the objectives of the architectural concept, we used light structural elements that would allow the floor plan to accommodate all the design parameters without limiting the formal or architectural scope. The structural system includes steel columns  and girders set on an angle and PTR, as well as solid slabs of reinforced concrete. The two cantilevered bodies used Vierendeel truss frames.

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More