Barnhouse Werkhoven

Barnhouse Werkhoven

Architect
RV Architecture
Location
Werkhoven, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
René de Wit

Barnhouse Werkhoven

RV Architecture as Architects

On the verge of the Dutch village Werkhoven, a new residential area has been realised with building-plots. At this location our clients bought a plot on an angling. Other plots are rectangularly shaped. However, because of its particular situation, this plot has a triangular shape. The clients asked Ruud Visser Architects to design a Barnhouse on the plot.

 

In the Netherlands everyone can build their own dreamhouse on a building-plot. But most houses realised are Catalogue-houses. Like cars, Catalogue-houses are sold in different types. A popular Catalogue-type is the Barn-house. This type has the appearance of a barn converted into a house. Like a barn, the Barn-house has a big gable roof and the construction is mainly made out of wood.

 

Therefore we started our design process with a ‘gable roof’. At the cusp of the roof (the ridge) we divided the house in two parts. One part is empty-space up to the ridge. The other part is closed space. Here we situated the bedrooms, bathroomand kitchen.

 

Houses on a rectangular plot are positioned in the front of the plot, facing the street. Dividing the plotinto a small front yard and a big back yard. But because our plot has a triangular shape, the Barn-house can’t be situated in the front of the plot. This turned out to be a blessing in disguise.

 

On the back of the plot there is a beautiful free view over the fields and trees. Also the front yard happened to be situated on the south. So during the day, the shadow of the house falls into the backyard. That’s why we decided to situate the Barn-house in the middle of the plot. Using the beautiful view on the back and approaching the front yard as a ‘yard with sun in the afternoon’. It feels like living in the middle of the garden.

 

Next to the two main elements: the gable-roof and the closed-mass containing the functions, we added a third element: a curve from the garden to the interior. The curve embraces the services of the house: kitchen cabinet, laundry-room, toilet, cloak-room, storage. The curve ends as a garden-fence dividing the sunny-terrace from the entrance with parking-space.

 

For the construction of the Barn-house we took four wooden beams. These four beams are situated on top of the side-walls and on the two inside-walls between the bedrooms. Between these beams are smaller purlins, making the roof rigid.

 

So on one half of the house the roof lies on the walls, in the empty-half of the house, we placed three wooden columns to support the roof. By placing the columns in an angle they also provide stability in this part of the house. The columns are placed in such a way to provide the best view at the back. On one side we closed it off to the neighbours, on the other side we opened it to have the best view. Also the V-column is placed taking the view into account.

 

But we also wanted to keep a free view to the front garden; the sunny garden. So we didn’t want to any columns in this area. That’s why we made use of the stairs. The X-form of the stairs makes it work like a heaver, lifting the floor. And so we could make a span of ten metres without columns.

 

The connections of the building parts are kept as pure as possible. Besides three wooden sliding window frames, the glass is placed directly into the construction. There are no fascia’s or finishes. All building elements are placed clean, one on top of the other.  


Materials used:

1. Wood: Larix – Het Woud Aannemingsbedrijf, Opheusden (building company)

2. Concrete Roof tiles – Monier Stonewold

3. Solar panels – Monier VI 90

4. Stairs – Van Dijk Metaalbewerking, Kesteren

5. Engineering Installation – Megens, Druten

6. Kitchen – Rijksen, Eck en Wiel

7. Structural glazing – VTM montage en geveltechniek, Opheusden

8. Concrete Floor – Willem Designvloeren, Opheusden

9. Fireplace – Ambianza, Meerkerk

10. Wall louvres – Renson, type: 411

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Wall louvres - type: 411RENSON
Concrete Roof tilesMonier Braas
Product Spec Sheet
Wall louvres - type: 411
Concrete Roof tiles
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More