Broadway Court

Broadway Court

Architect
Brooks + Scarpa
Location
Santa Monica, CA 90405, United States
Project Year
2007
Category
Social Housing

Broadway Court

Brooks + Scarpa as Architects

Broadway Court is a new bright spot for Santa Monica. Breaking the stucco box mold, this 41-unit affordable family housing project located in downtown Santa Monica, CA.


Broadway Court distinguishes itself from most conventionally developed projects in that it incorporates energy efficient measures that exceed standard practice, optimize building performance, and ensure reduced energy use during all phases of construction and occupancy. The planning and design of Broadway Court emerged from close consideration and employment of passive solar design strategies. These strategies include: locating and orienting the building to control solar cooling loads; shaping and orienting the building for exposure to prevailing winds; shaping the building to induce buoyancy for natural ventilation; designing windows to maximize day lighting; shading south facing windows and minimizing west-facing glazing; designing windows to maximize natural ventilation; shaping and planning the interior to enhance daylight and natural air flow distribution. While California has the most stringent energy efficient requirements in the United States, Broadway Court incorporates numerous sustainable features that exceed state mandated Title 24 energy measures by more than 30%.


The building is loaded with energy-saving and environmentally benign or "sustainable" devices. Materials conservation and recycling were employed during construction by requiring all waste to be hauled to a transfer station for recycling. The overall project achieved more than a 75% recycling rate. Specifying carpet with a high-recycled content, insulation made from recycled newspapers, and all-natural linoleum flooring also emphasized resource conservation. The project also uses compact fluorescent lighting throughout the building, insulation made from recycled material and double-pane windows. Each apartment will be equipped with water-saving dual flush toilets and many other energy conserving devices.


The building also includes other environmentally friendly materials including a building skin partially clad with recycled aluminum cans formed into building blocks. This required state approval to work with a local recycle center to fabricate and obtain the custom pressed blocks. In addition, the project is designed to incorporate a rooftop hydronic solar panel heating system, which will be implemented in a second phase to minimize the client’s initial costs.

Project Credits
The Espresso Lab in Dubai
next project

The Espresso Lab in Dubai

Shops
Dubai Design District, Dubai, United Arab Emirates - Build completed in 2017
View Project