Casa Burés

Casa Burés

Architect
TDB Arquitectura
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Stories By
TDB Arquitectura

Estudio Vilablanch
Alejo Bague
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Pendant, Floor lampFlos
Floor lampDavide Groppi srl
ManufacturersMolteni&C
ArmchairB&B Italia
SofaLiving Divani
PendantMoooi

Product Spec Sheet
Pendant, Floor lamp
Floor lamp
Manufacturers
Armchair
Pendant

Casa Burés

TDB Arquitectura as Architects

Recovery of a Modernist Building in the Eixample district of Barcelona for Residential Use


The renovation of the Casa Burés has been an important milestone for the city because it is an intervention that preserves the residential fabric, through a renewed look at the value of modern and traditional architecture. The interest of the renovation lies in the overlapping of a double condition: Heritage Rehabilitation and Housing Rehabilitation.

 

Casa Burés, built between 1900 and 1905 by Francesc Berenguer y Mestres, a close collaborator of Gaudí, has a total area of 7,700 m2 on six floors and is listed at Heritage Protection Level B (BCIL). The building, which originally housed large dwellings of great architectural, heritage and ornamental value, was in an advanced state of deterioration. The assignment consisted of recovering this icon of Catalan modernism and transforming it into a smaller residential building, adapted to contemporary requirements in terms of functionality, distribution and habitability. 

 

If the rehabilitation of Architectural Heritage is already in itself a type of work marked by the conditions of conservation of the elements of heritage interest (Nolla pavements, polychrome ceilings, moldings, stained glass windows), when it also involves housing, the conditions of rehabilitation are more demanding due to compliance with the technical conditions required by the current normative regulations.

 

The fundamental aspects of the architectural intervention are as follows:

1º Maintenance of the vertical core of stairs and distribution corridors per floor.

 

2º Subdivision of the original dwellings from 3 units/floor to 6 units/floor, maintaining the cross ventilation through the interior courtyards.

 

3º Identification of the values of the architectural heritage and its compatibility with contemporary housing: Crowns of preservation of facades facing the street and inside the block and interior central strip for services and secondary program of housing.

Read story in Español

Casa Burés, Barcelona

Estudio Vilablanch as Interior Architects

Transformation of a historical and listed 19th Century building of Barcelona into 26 exclusive residences of the 21st Century with high-quality common areas, while preserving its original rich heritage. 

Interior Design: Estudio Vilablanch and TDB Arquitectura
Developer: Bonavista Developments
Photographer: Jordi Folch y José Hevia

THE BUILDING

Casa Burés was built between 1900 and 1905 by the Catalan architect Francesc Berenguer i Mestres, a close collaborator of Antoni Gaudí. The building was named after its first owner, Francesc Burés, a businessman with one of Spain's most successful textile companies.

The building has 7.700 square meters distributed over six floors and is listed since 1979, enjoying the highest protection category as cultural heritage. The building was nearly abandoned for some years and some original elements were vandalized. 

After three years of a careful restoration work by the best artisans, Casa Burés has emerged as one of the most representative Modernist-style buildings in Barcelona. The modernist architectural and interior original elements were respected and restored because of both regulatory requirements and a high sensibility of all the stakeholders: developer, city authorities, project team, and the artisans and restoration experts involved in the works.

INTERIOR DESIGN PROJECT

The interior design project of Casa Burés had been carried out by Estudio Vilablanch and TDB Arquitectura, commissioned by Bonavista Developments. 

The challenge: transformation of a historical and listed 19th Century building of Barcelona into 26 exclusive residences of the 21st Century with high-quality common areas, while preserving its original rich heritage.

The interior design project had two goalsto recover and highlight the building's original decorative elements, and to adapt the housing to contemporary regulatory and functional needs in terms of distribution, technology, safety, accessibility, comfort and community.

There was a key and strict strategy: all the original architectural and decorative existing elements were restored, while new materials were added when needed. The new materials should not compete nor imitate the original ones.

The team defined three interior design concepts for this residential building matching the intrinsic qualities of each existing space: three lofts and the basement common areas recovered their original industrial character; two palatial residences were carefully restored respecting the existing modernist elements, and 21 flats were conceived as contemporary residences with rich original elements. The conceptualization included design and definition of materials and finishes(pavements, coatings, colors, kitchens, bathrooms, doors, lighting project, furniture, etc).

Lofts and common areas
Interior design concept: recovering its original industrial character
The ground floor and the basement were originally used for Burés textile industry. They did not have a modernist decoration, but a strong industrial personality. The new interior concept recovered this industrial character: big open spaces with high ceilings, concrete floors, iron columns and old brick walls were left uncovered, kitchens and furniture that strengthen the industrial character... The ground floor was transformed into three lofts and the basement into amenity areas for community use (a swimming pool, a spa, a gym, a cellar, an open kitchen, a terrace, spaces for social events…), recovering their original industrial aesthetics.

Palatial residences
Interior design concept: respect and restoration of the existing elements

The original Burés palacelike residence, located on the main floor, was split into two 500 square meters magnificent flats. Being the richest floor in terms of decorative modernist elements, all of them were carefully restored into the noblest flats (mosaics and marquetry in pavements, stained-glass windows, frescoed walls and ceilings, wooden decorative elements, ceilings with reliefs…) The original elements were restored, while new materials were added when needed. The new materials and furniture pieces were equally refined but silent, not very ornate, light and with colors in  harmony with the space, in order to highlight the valuable historic elements and not compete neither imitate them, facilitating a silent integration in the space.

Apartments & Attics
Interior design concept: the contrast between new and old elements

Flats located in the upper floors, originally conceived for rent, were transformed into 16 apartments and 5 attics. These 21 residences combine strong original modernist spaces with more contemporary ones. The old elements were found in the spaces located in the crown of the building that faces the façade; these original elements were restored. In the interior areas of the flats, where the original elements didn't exist or couldn’t be preserved, the decision was to incorporate new materials that would allow the contrast between old and new ones: white color and oak wood were added as main elements in order not to compete, but to highlight and contrast the original decorative elements.

AWARDS

Winner:
- Frame Awards 2020 (Amsterdam). Category: Co-Living Complex of the Year.
- Archmarathon Selection 2019 Awards (Milan). Category: Private Housing Interior.
- Premios Arquitectura Plus 2019 (Madrid). Category: Best Residential Interior Design.
- Premis Catalunya Construcció 2019 (Barcelona). Special Mention. Category: Heritage Rehabilitation.

Finalist:
- Créateurs Design Awards 2020 (Paris). Category: Best Residential Design.
- 2019 Best of Year Awards (New York). Category: Residential Transformation. 
- Dezeen Awards 2019 (London). Category: Apartment interior.

Artisans and professionals involved in the restoration:
Vitralls Bonet, Max Rudgers, Taller Salvador Escrivá, Rudi Ranesi, Taller ProArtis Conservació Restauració, Ebanistería Llorens, Abac Conservació i Restauració, Rom-Aplic, Jordi Pessarrodona, Ascensores Camprubí and Urcotex.


Suppliers:
- Furniture and lighting: MINIM
- Kitchens: bulthaup Barcelona
- Bathrooms: MAT by MINIM
- Art pieces of the apartment: Marie France Veyrat

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More