Community College of Denver

Community College of Denver

Architect
Bora Architects


Oz Architecture
Location
Denver, CO, USA
Project Year
2013
Category
Offices

COMMUNITY COLLEGE OF DENVER – CONFLUENCE BUILDING

Bora Architects as Architects

As the first new building on CCD’s campus since its institution in 1967, the Confluence Building capitalized on the opportunity to establish a new identity for the college both externally and internally. The building is located on the Auraria Higher Education Campus, and houses bright classrooms along with its function as a “one stop” student services center.


Sitting on the edge of campus, the building is flanked by a major campus thoroughfare to the north and an historic park preserving small houses to the east. Our design response was a varied massing speaking to the dual-nature site context. We also introduced a new landscape plaza to the south, creating outdoor gathering spaces and connecting with the park. Facing this, a two-story “back porch” with a small café activates the space and provides year-round shelter for outdoor seating. The northwest façade steps up to four-stories, giving CCD a strong urban front door.


Inside, the “Welcome Hall” connects the north and south building entries, acting as the main social hub. We wanted this space to tie together lounges and study spaces on multiple levels, enhancing visibility and drawing daylight into the heart of the building. Benefiting from gorgeous city and mountain vistas, a third-floor terrace overlooks an expansive green roof, and the sequence of interconnected spaces culminates with tutoring labs and study lounges on the top floor, rewarding diligent students with the building’s best views.


Ultimately, our goal was a building that engages the student, enhancing the educational process and student retention through a light-filled, rich, interactive environment. And we were able to achieve that goal while holistically embracing sustainability, achieving LEED Gold certification.


Location

Denver, CO


Client

Community College of Denver


Year

2013


Status

Built


Type

Higher Education


Size

87,050sf


Collaborators

OZ Architecture (Architect of Record)

S.A. Muro

Surface Design, Inc.

GH Phipps Construction

Lund Partnership

Geiler & Associates

Tech Plus

YRG Sustainability

StudioINSITE

Recognitions

LEED Gold certified


Project team
Balancing Barn
next project

Balancing Barn

Housing
Suffolk, United Kingdom - Build completed in 2010
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter