Funeral Home

Funeral Home

Architect
Baito Architectes
Location
Bormes-les-Mimosas, France | View Map
Project Year
2017
Category
Crematoriums
Stéphane Aboudaram | WE ARE CONTENT(S)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor tileMosa
Interior furnitureJung HQ
Interior lightingArkoslight S.L.
DoorsHUBLER
ManufacturersWinckelmans

Product Spec Sheet
Floor tile
by Mosa
Interior furniture
by Jung HQ
Interior lighting
Doors
by HUBLER
Manufacturers

Funeral Home

Baito Architectes as Architects

Located at the foot of the “Massif des Maures”, the plot is relatively contrasted.

To the West, in its lower section, the land is relatively flat.

To the East, in its upper section, the land is on different levels of woodlands with wild vegetation mainly consisting of oak trees and pine trees.

The plot is situated in a residential neighbourhood near the old centre of “Bormes Les Mimosas”.

Our aim is to create a building in a familiar environment, without being ostentatious.

We wish to create a volume as dense as possible to optimize the square footage and minimize its impact on the site.

Built in the hill, it provides generous space around it, allowing for a forecourt and all parking spaces necessary to the project.

This building, with a simple volumetry, welcomes abstraction. It is inspired by architectures from the area and will provide its users the comfort of being in familiar surroundings which they will easily make theirs.

We shall proceed from the inside to the outside, keeping the façades bare to contrast with the complexity and the spatial richness of the interior.

The façades are blind walls, opened purely for lighting purposes. They express discretion and are a testament to simplicity which integrates them to the area with fluidity.

From the hall, the family lounges have independent accesses which allow privacy.

Opened on the patio, they are sheltered from outside nuisances but at the same time prevent from feeling confined which could be trying at a time of bereavement.

The light has been studied to be indirect, punctual and softened to allow grieving without being observed.

The dim light enriches the relation between the deceased and his family, the solicitation of the senses is therefore discreet to the point of reducing the angles of the room, providing an ambiance favourable to meditation.

A large door links the Chapel of Rest to the technical zone where the bodies are prepared. It is paramount to treat this zone with the utmost care in order to optimize the preservation and preparation of the bodies.

For obvious reasons of discretion, the arrival of the vehicles is planned at the rear, allowing handling to be done out of sight.

The project uses the codes of funerary architecture: minimalism, monumentality, light, shade… with the aim to create a calm and lasting architecture.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Tarvertin, 
2. Flooring: Floor tile, Global collection, MOSA
3. Doors: Oak, HUBLER
4. Interior lighting: SWAP, ARKOS LIGHT
5. Interior furniture: Serie LS, JUNG

Read story in DeutschEspañolFrançaisItaliano and Português

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More