house––06
andrea rubini architetto

House––06

andrea rubini architetto as Architects

House––06 was born from the restructuring of an apartment of around 100 sq.m.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

The house, built at the tail end of the 1960s, identifies the classic distribution of central corridors and the disengagement of all the other rooms, where it was decided to keep and substituting the walls, which divided the corridor from the daily living quarters with a touch of polycarbonate.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

This particular choice has created an element of three-dimensional divide which allows natural light to shine through including all the corridor.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

The project foresees also the union of the kitchen and living quarters by identifying an undivided separated space from the corridor by virtue of the polycarbonate wall. Apart from these works, the service entrance area has been re-seen, by realizing a closet, a toilet and laundry room, apart from the existing bath and a cloakroom in the entrance area.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

Apart from the polycarbonate wall, the project foresees the realisation of the furniture against the wall with windows of the living area to rectify the irregular manner of the perimeter walls thus creating a splaying effect that will emphasize the opening of the windows.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

The chromatic choice with two contrasting coloured bands generated two enormous portals defined by one side of furniture in close contact to the windows and the other side framing the polycarbonate wall.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

Two sources of different light in the space, the first of natural light and the second of artificial light deriving from the corridor through the polycarbonate wall which creates a large opalescent lamp.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

The bathroom, covered in statuary is characterized by a large font bench at the entrance door, which becomes a seat in proximity to the shower, hidden by masonry and a support floor for the furniture with double sink. A small glass on the side of the bench allows natural lighting of the adjoining toilet.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto

Finally, the project is characterized by a recurrent trapezoidal form. The splaying of the windows together with the fine detail of the section elements, which make up the polycarbonate walls, are inspired in this manner. In the windows they accompany the tilting depth of the furniture towards the openings, and in the walls they permit frontal vision, vastly reduced by framed elements, and frontally only a centimetre large.

photo_credit andrea rubini architetto
andrea rubini architetto
Project Credits
Product Spec Sheet

Work & Co Office
next project

Work & Co Office

Offices
Copenhagen, Denmark - Build completed in 2020
View Project