MABO

MABO

Concrete and the Woods (CATW) as Architects

MABO is a project for the extension of a villa in Nyon, a few kilometers away from Geneva. It's been designed to host cosy dinners, paintings, plants and flowers.
 
It works as a peninsula, an almost interdependent pavilion, connected to an existing house thought a narrow passage. 
 
It's forms and de-formations are the result of reactions to the local regulations and to the site characteristics. The south facade is the bigger one and opens to a garden of which this volume occupies the Northern extremity. The North and the West facades adapt to the forms of the property. Hedges and plantations are all around. 
 
The vegetation is mirrored and multiplied by the steel, by the glass and... by the mirrors on the facade. We wanted to make the experience of walking around the construction a bit more deep and why not, a bit more Magritte. 
 
Structurally, the project can be described as a CLT roof and 3 wooden arches loaded on a concrete body composed of a wall and a fireplace. The materials are all exposed, only the wood ceiling have been slightly darkened so to match our sensibilities.
 
The concrete parts have been shaped so to make the 34m2 of this one room as comfy as possible. Designed to enjoy convivial times, we thought at those informal moments that happen before and after the supper. A fireplace is connected to a large bench, which is continued by a wall who's vertical formwork functions as a neutral display for the owner’s paintings collection. 
 
We tried to work carefully on unity, integration and on the connections between the parts that compose the space. 
 
Finally, the roof inclinations play also an important role to define the perception of the space. It brings the ceiling very low on one side and very high over the table area bringing the ceremony where it needs to be. Together with a floor that lies 46cm into the terrain, so to match the height of the sittings to the level of the grass, it guides the guests in this plastic space. 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingViabizzuno
Product Spec Sheet
Lighting
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More