m.o.r.e. Cabin

Architect
Kariouk Associates
Location
Wakefield, Québec, Canada | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Stories By
Kariouk Associates
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wood FireplaceStûv
FlooringForbo Flooring Systems
Marmoleum Slate e3745 Cornish grey
Doors and Windows: Aluminum, Double GlazedElite
Horizon
Interior lightingJuno
Integral LED Track Lighting
ManufacturersDiamond Steel Roofing
Interior walls & ceiling: CLT (3-ply)Zublin Timber

Product Spec Sheet
Wood Fireplace
Flooring
Marmoleum Slate e3745 Cornish grey by Forbo Flooring Systems
Doors and Windows: Aluminum, Double Glazed
Horizon by Elite
Interior lighting
Integral LED Track Lighting by Juno
Manufacturers
Interior walls & ceiling: CLT (3-ply)

m.o.r.e. Cabin

Kariouk Associates as Architects

The paradigmatic North American cottage is romanticized as a wilderness log cabin. Nonetheless, typical cottages are “woodsy” versions of suburban homes with every modern convenience. These buildings sustain the myth that appearing to be one with the land equates to a reduced impact on the environment. 

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

The m.o.r.e. Cabin inverts this idea through a separation from the landscape that is more sustainably constructed than other cottages. This unravelling of eco-fictions is not cynical, but optimistic: while organic environments are being degraded, what remains can be engaged more responsibly.

To this end, m.o.r.e. Cabin touches the land lightly through:
- Interpreting the law creatively to uphold its principles.
- Reducing foundation size through a steel mast.
- Low-waste cross-laminated timber (CLT) structure.
- Achieving greater tensile strength through a “folded” structure.
- Off-grid power and high-efficiency heating.
- Creating a home for endangered bats.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Interpreting the Law with Finesse
Zoning rules required a 100-foot (30-metre) setback from the lake. A cliff face at that 100-foot mark was incorporated into the design, whereas conventional construction approaches would entail blasting.

To minimize harm to the hillside and forest, a zoning variance was obtained to allow the front of m.o.r.e. Cabin to hover above, rather than sit on, the 100-foot (30-metre) mark.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

The Mast
The technical solution to the environmental issue involved a single concrete footing and a steel “mast” placed within the required setback.

Avoiding a conventional large foundation preserved the watershed and prevented erosion, as did elevating the construction zone. Use of carbon-intensive concrete was also reduced for a lower carbon footprint.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

m.o.r.e. Than One Way to Skin a Home
m.o.r.e. Cabin is built with suitably-sourced CLT panels and glulam beams.

The CLT was milled offsite then hoisted into place, avoiding damage to the landscape by the maneuvering of construction machinery.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Cabin-as-Beam
m.o.r.e. Cabin’s environmental considerations yielded structural innovation. Our challenge became to develop a structural strategy using cantilevered CLT panels as a response to the zoning variance that we obtained; CLT is fundamentally deployed in vertical/compressive sections, not horizontally in tension.

Conventional 5-ply CLT is too heavy to support itself over longer spans. The solution used thinner 3-ply CLT, with structural capacity ensured through “folding” (just like paper gains strength when folded).

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Off-Grid
The home is solar-powered.

The elevated cottage catches more breezes and has excellent cross-ventilation. Heat is provided by a high-efficiency “green carbon” wood stove. Good R-value and thermal comfort are provided by CLT’s mass, and precise joinery provides air-tightness.

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy

Inviting Over the Neighbours
One goal of the home was to create extensive lodging for endangered brown bats. Bat pods were integrated into the mast to provide safety from climbing predators and a clear flight path to the lake.

*“m.o.r.e.” stands for the clients’ grandmothers’ names; all of whom did more with less — and gracefully so.

Team:
General Contractor: GPL Construction
Structural Engineer: Daniel Bonardi Consulting Engineers
Heavy Timber Consultant: StyxWorks
Heavy Timber Assembly: Laverty Log Homes
CLT, Glu-Lam, and Specialty Steel: Zublin Timber

photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy
photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy
photo_credit Scott Norsworthy
Scott Norsworthy
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Steel, Diamond Profile – Slate Grey, Diamond Steel Roofing
2. Flooring: Marmoleum, Slate Flooring - Cronish Grey e3745, Forbo
3. Doors: Aluminum, Horizon - Double Glazed, Elite Windows
4. Windows: Aluminum, Horizon - Double Glazed, Elite Windows
5. Roofing: Steel, Diamond Profile – Slate Grey, Diamond Steel Roofing
6. Interior lighting: Integral LED Track Lighting, Juno
7. Interior furniture: Antique and Custom Furniture 
8. Interior walls & ceiling: CLT (3-ply), Zublin Timber
9. Wood Fireplace: Stuv 30, Stuv America

Read story in ItalianoEspañolFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More