New Sports + Learning Building

New Sports + Learning Building

Architect
Chadwick Dryer Clarke Studio

LSI Architects
Location
Union Road, Cambridge, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Secondary Schools

Sports Centres
Richard Chivers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
claddingTrespa
cross laminated timberKLH Austria
copper claddingKME Germany GmbH & Co. KG
brickNELISSEN BRICKS
lightingTRILUX
windowsVelfac

Product Spec Sheet
cladding
by Trespa
cross laminated timber
copper cladding
brick
lighting
by TRILUX
windows
by Velfac

New Sports + Learning Building

Chadwick Dryer Clarke Studio as Architects

Situated in a central Cambridge conservation area, the building carefully addresses the scale and character of the surrounding urban fabric whilst providing a dynamic new focus for the school. Formed by the overhang of the rooftop sports pitch, an external canopy has been expressed in a deep weave of glulam beams that spread from the activity space out into the courtyard like a tree canopy, supported by organically-shaped tilted columns. A crisply detailed brick plinth wraps around the building, visually supporting a bronze-clad suite of learning spaces. It is this material richness which greatly adds to the impact of the building


PROJECT DETAILS


The new building sits between, and connects to, two existing school buildings, improving access to both and providing ‘connective tissue’ for the whole school. To the northwest of the site, a new double-height entrance and reception space is formed at the junction of new and old. Here, Panton House, a two-storey Victorian building has been refurbished to form a new reception and office spaces, linked to the main building by a lightweight glazed bridge. This forms a new ‘porter’s lodge’ style gateway to the school, providing views into the site and allowing the school to engage with the street. Through this entrance, an intimate courtyard is visible and provides a quiet space for study and relaxation.


At ground level, a flexible activity space creates a new multi-functional heart to the school, opening out beneath a double-height canopy and supported by a woven structure of glulam beams and twisting columns to the surrounding school grounds beyond. This organic tree-like canopy partly supports the rooftop sports pitch which spans perpendicularly across the sports hall.


The four-court sports hall, alongside changing rooms and support facilities is sunk into a basement level, reducing the height of the hall and impact on adjacent buildings, as well as allowing the classrooms above to link through with the adjacent STEM building. Used for a variety of different sports including basketball, badminton, basketball and volleyball, the hall can also be used for exams, with two banks of recessed retractable seating for 280 people able to be used for school assemblies and larger scale events.


The upper two storeys of the building house a number of teaching, informal learning and social spaces, which at second floor, open out onto the MUGA. Putting the MUGA on the roof posed a number of challenges for the design team in terms of structure, cost, planning, acoustics, over-shadowing, lighting and massing, but it’s location on the roof greatly freed up the site for the landscape strategy to be implemented and is greatly enjoyed by the pupils.


The superstructure utilises a system of cross laminated timber (CLT) and steel trusses to support the 20m clear width of the sports hall, 2 storeys of classrooms and MUGA. Internally, great use has been made of the exposed timber finish of the structure. CLT was deemed the most efficient solution in terms of cost, time, structure and reducing noise levels during construction, while the school was still in operation. Forming part of wider strategy to design a high performance envelope with a low carbon footprint and allow for natural ventilation and high levels of natural daylight, the building provides sustainable new facilities to support the school’s excellent teaching and learning for the next generation of pupils.

Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More