One Dalton: Four Seasons Hotel and Private Residen

One Dalton: Four Seasons Hotel and Private Residen

Architect
Pei Cobb Freed & Partners

CambridgeSeven
Location
1 Dalton Street, Boston, MA, USA | View Map
Project Year
2015
Category
Hotels

Apartments

One Dalton: Four Seasons Hotel and Private Residences

Pei Cobb Freed & Partners as Competition and concept design in collaboration with Cambridge Seven Associates, architecture; exterior envelope

One Dalton rises at the juncture of two Boston neighborhoods: the Back Bay, with its tree-lined streets of nineteenth-century townhouses, and the western end of the city’s High Spine, comprising the largest-scale complex in Boston, with the 52-story Prudential Center at its heart. This fascinating juxtaposition of scales presented one of the major challenges of the project.

 

A second challenge—the site’s unusual equilateral triangular shape—is a product of the nineteenth-century railway lines and former railyards, which dictated the street plan, and Massachusetts Avenue, which edges the array of Back Bay blocks. To mitigate the aggressively long sides and sharp corners of the triangular site, the plan of the tower has been shaped as a soft triangle, with three curved sides and smaller-radiused curves at the corners.

 

The exterior wall of the residential portion of the tower is shaped by incisions on the surface, offering views in two directions from every room and allowing for operable sashes—a rarity in tall buildings. The incisions give the building a distinctive personality both inside and out, while distinguishing the tower’s two different uses: 174 residential condominiums on the top forty floors above, and a 215-room hotel on the 20 floors below. 

 

The glass between the incisions extends beyond the right angle that forms the operable sash, protecting the sash from precipitation and Boston’s high winds. The glass on the surface of the tower is gray-tinted, offering very low reflectivity as well as low UV and solar-radiation transmittance.

 

Reaching out to the three corners of the triangular site and rising to the height of the nearby townhouses, the podium makes the 61-story tower a good neighbor. With expanses of warm gray granite, punctuated by clear glass shaded by wood louvers, the building presents an open and welcoming demeanor at ground level. Despite their distinct character and materiality, tower and podium are intimately engaged: sections of the tower’s curtain wall descend through the podium. On one face, this break in the podium frames the hotel entry. 

 

A small triangular park opposite the hotel entry, where St. Germain Street meets the tower, serves as a mediating space that further integrates the building with the surrounding neighborhood. 

 

One Dalton demonstrates how a tall building, together with the open spaces it frames, can respond creatively to the need for growth while showing appropriate respect for a historic urban setting.

 

SITE: Southeast corner of Belvidere and Dalton streets, at the edge of Christian Science Plaza in the Back Bay

COMPONENTS: 706,000 ft2 / 66,000 m2 gross area; luxury hotel with dedicated hotel lobby, retail, café, restaurant, ballrooms, meeting rooms, gym, and spa; residential condominiums with fireplaces, balconies on upper floors, private lobby with porte-cochère, commons room with accommodations for private dining, theater, kids' playroom, golf simulator, pet grooming

CLIENT: Carpenter & Company, Inc.

PCF&P SERVICES: Competition and concept design in collaboration with Cambridge Seven Associates, architecture; exterior envelope

SUSTAINABILITY: Designed & registered for LEED Silver certification

 

Status: Built

Location: Boston, MA, US

Firm Role: Design Architectural Firm

Additional Credits: Collaborating Architect: Cambridge Seven Associates, Inc., Cambridge; Gary Johnson, Lead Designer

Structural: WSP USA, New York

Mechanical / Electrical / Plumbing: WSP USA, Boston and New York 

Landscape: Michael Van Valkenburgh Associates Inc., New York and Cambridge

Images: Pei Cobb Freed & Partners

Project Credits
Competition and concept design in collaboration with Cambridge Seven Associates, architecture; exterior envelope
Collaborating Architect
Structural / Mechanical / Electrical / Plumbing
Product Spec Sheet

remodeling units - AZORIS ROYAL GARDEN HOTEL
next project

remodeling units - AZORIS ROYAL GARDEN HOTEL

Hotels
Rua de Lisboa, Ponta Delgada, Portugal - Build completed in 2020
View Project