Restructuration of Vincent Van Gogh High School
Cyrille Weiner

Restructuration of a school catering service Vincent Van Gogh High School

ATELIERS O-S ARCHITECTES (Vincent Baur+ Guillaume Colboc + Gaël Le Nouëne) as Architects

Located on the Aubergenville plateau overlooking the Seine shortly before Mantes la-Jolie, the Vincent Van Gogh high school is located not far from the city center between fields, a suburban area and a large social housing complex. It was designed by architect Jean-François Laurent and inaugurated in 1991.The building emerges from the cultivated plains to culminate towards the hall, a high point identified by its urban forecourt.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

A star-shaped organization distributes 3 antennas which successively house the administration with the artistic and linguistic poles, the scientific department, and a catering of 600 covers which is organized in 7 dining rooms distributed around a refrigerated fountain.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

The catering restructuration project consists of a new habitable thickness on the outskirts of the existing building with a width of 2m. It integrates the student entrances and exits, adds more surface area, and offers a new glass facade on the forecourt allowing through views. The project can be read through the following themes: access and organization, rationalization and hierarchy of space, light and spatial quality.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

The kitchen, preparation and storage are organized on the west facade in a serving thickness. The kitchen takes advantage of existing delivery and waste access on Pierre Legland Street. This organization frees up a large crossing space for the student dining room, which benefits from as much natural light as possible. Thus the Lycée has a large flexible dining room that can be organized in different configurations, with flexible partitioning even if it means temporarily becoming a conference or meeting room.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

In order to optimize the entrance and exit flows which today are congested at a single point, the project offers an extension of approximately 2m of the three facades on the ground floor, in the form of a covered and closed gallery.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

This new habitable thickness enable: - to solve the problems of waiting by channeling the flows of the pupils, for a better organization and circulation of the flows,
- to free up the plan and open up the catering areas,
- to offer more surface than the existing right-of-way for a controlled price,
- to offer largely glazed facades at both ends of the dining room in order to compensate in light for the depth of the space,
- to give clarity and coherence to the project.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

The extension gallery adds a plinth to the ground floor of the building. The project offers visual transparency from east to west, as well as an identity and a new readability. In addition to this transversality, the gallery goes all around the building to offer light and space, both for the technical spaces and for the active spaces.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

Light is the main subject of the project. The new half-board project take the side to work on natural, artificial, direct or indirect light. Thus the large dining room benefits from a generous supply of natural light at both ends (east and west facades), as well as from the existing skylight which is preserved and which brings light to the heart of the space. As the sun can enter in the morning before the first service via the east facade, we offer external blinds which will be raised for lunch. In winter, the dining room can take advantage of the sunshine to warm the room.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

A grid of steel posts punctuates the new facades on the periphery of the existing building. The facades are organized according to the program, offering large openings that reveal the interior volumetry. The east and west facades (dining room) are fully glazed to allow light to penetrate deeply, while the kitchen facade is clad in metal cladding panels.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

An active ceiling made up of alternating sections of larch inlaid with melamine-type acoustic baffle makes it possible to adjust both the acoustics (diffraction phenomenon and absorptions) and the light by inlaying a luminous line. This ceiling provides a light and warm surface that floats above the students. This technical ceiling integrates all the air outlets and inlets.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

The vertical walls along the catering areas are treated with a translucent material often used in half-boards, offering light and reflection effects that give depth to the space.The project improves the energy efficiency of the building through exterior insulation to eliminate thermal bridges. The roof, which has numerous leaks, is restructured. We proposed to heat the dining rooms by the floor, which ensures a more homogeneous and comfortable heating. The completely restructured kitchen and half-board can accommodate a population of 850 guests, but can also cope with the increase in the population of half-boarders and guests.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

The project reactivates a low volume lacking light that is extended on its limits and increases the surface of the equipment, without touching the upper floors. It proceeds by lateral expansion and extrusion, offering the minimum but necessary thickness to breathe new life into existing spaces and totally requalify them. It is a new envelope, a subtle device that works in contrast with the existing frame.

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

Team:
Architects: ateliers O-S architectes
Architect In Charge: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Jade Maridort
BET Structure: EVP 
BET Fluides: INEX 
Economist: VPEAS 
Kitchen Designer: NOVOREST 
Photographer: Cyrille Weiner

photo_credit Cyrille Weiner
Cyrille Weiner

Materials used:
Structural work: CBCservice
Painting ceiling: gAM2B
Plumbing, Ventilation And Heating: Air climo
Electricity: CESA
Kitchen: Bonnet-Thirode
Provisional Kitchen : CTLV
Wooden ceiling: Metalobi

Caption
Caption
Caption

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More